Hulpbisschop Hudsyn van Waals-Brabant schrijft ontslagbrief

Mgr. Jean-Luc Hudsyn, de hulpbisschop voor het vicariaat Waals-Brabant, heeft zijn ontslagbrief voor paus Franciscus op de bus gedaan.
15/02/2022 - 17:15

Gisteren, maandag 14 februari 2022, heeft mgr. Jean-Luc Hudsyn, de hulpbisschop voor Waals-Brabant, eerst in een brief aan zijn medewerkers en later via Facebook laten weten dat hij zijn ontslagbrief ter attentie van paus Franciscus op de bus heeft gedaan. Mgr. Hudsyn wordt op zaterdag 26 februari a.s. vijfenzeventig jaar, de leeftijd waarop het kerkelijk recht van alle katholieke bisschoppen verlangt dat ze hun ontslag aan de bisschop van Rome aanbieden. Zolang er wordt nagedacht over wie mij moet opvolgen, blijf ik echter beschikbaar om mij – actief! – in te zetten voor de Kerk in Waals-Brabant, schrijft de hulpbisschop.

Mgr. Hudsyn schreef een dankbrief aan al wie in de pastoraal in Waals-Brabant actief is.

Elf jaar

Jean-Luc Hudsyn, op 26 februari 1947 geboren in de Brusselse gemeente Ukkel, was in de hoofdstad actief tot hij in 1985 medewerker en in 1988 adjunct werd van de toenmalige hulpbisschop voor Waals-Brabant, mgr. Rémy Vancottem. Voorjaar 2011 werd hij in de Heilig Hartbasiliek van Koekelberg door mgr. André-Joseph Léonard, samen met mgr. Jean Kockerols en wijlen mgr. Leon Lemmens, tot bisschop gewijd en meteen verantwoordelijk voor het vicariaat Waals-Brabant, een van de drie territoriale vicariaten van het aarsbisdom Mechelen-Brussel. Mgr. Hudsyn is titulair bisschop van Apt, een historisch bisdom dat in 2009 heropgericht werd.

De hele elf jaar lang van mijn episcopaat heb ik veel vertrouwen en broederlijkheid ervaren, en ook geduld bij de vele opeenvolgende ‘pastorale werven’. Mgr. Jean-Luc Hudsyn

Het is de paus die bisschoppen benoemt, schrijft mgr. Hudsyn. In het geval van ons aartsbisdom zal het aan onze aartsbisschop zijn om, indien hij dat wenst, de paus om een nieuwe hulpbisschop te vragen en hem een lijst voor te leggen met drie namen van priesters (de terna) die geschikt zijn voor dit ambt.

Uiteraard bestaat de kans dat paus Franciscus mgr. Hudsyn vraagt nog even aan te blijven; de hulpbisschop zelf lijkt die mogelijkheid open te houden. Kardinaal Jozef De Kesel, de aartsbisschop van Mechelen-Brussel, wordt deze zomer (17 juni) ook vijfenzeventig. Maar zo goed als zeker komen er geen nieuwe bisschoppen in ons land voor het uitgestelde Ad-liminabezoek van de bisschoppenconferentie in het najaar.

In 2023 worden trouwens ook mgr. Guy Harpigny van Doornik en mgr. Pierre Warin van Namen vijfenzeventig.