Hulpbisschop van Zaporija waarschuwt voor nieuwe exodus

Hoe kunnen de mensen hier in de winter blijven als het hen aan water, gas of elektriciteit ontbreekt?, vraagt hulpbisschop Jan Sobilo zich af.
28/10/2022 - 15:59
Brandende huizen in Oekraïne
Brandende huizen in Oekraïne © Kerk in Nood

Mgr. Jan Sobilo, de katholieke hulpbisschop van Charkov-Zaporizhzhia, waarschuwt in het vooruitzicht van de winter voor een nieuwe golf van vluchtelingen uit Oekraïne, die via Polen en andere landen aan de winterkoude zullen proberen te ontkomen. Hij verwijst naar de aanhoudende aanvallen – die meestal ’s nachts plaatsvinden, als de mensen slapen -  met Russische raketten en Iraanse kamikazedrones op burgerdoelen zoals de infrastructuur en de energievoorziening, terwijl Rusland bijkomend nog eens 2.000 nieuwe kamikazedrones in Iran heeft besteld. 

Hulpbisschop Sobilo voorspelt een enorme nieuwe golf vluchtelingen van mensen die wanhopig de winter en een nieuwe humanitaire ramp proberen te overleven. Velen van hen hebben nooit eerder overwogen om te vertrekken. In onze stad zijn er nu al vaak stroom- en waterstoringen, soms urenlang. Vele burgers zijn omgekomen terwijl hun huizen tijdens hun slaap in stukken werden gereten. De hele civiele en sociale infrastructuur wordt vernield. Sommige steden dichter bij de frontlinie hebben al een half jaar geen gas of elektriciteit.

Onze priesters en zusters blijven ter plaatse, om met de bevolking mee de ontberingen te doorstaan. Mgr. Sobilo

Positief is anderzijds dat de levering van hulpgoederen ondanks de beschietingen blijft doorgaan. Maar de inwoners zijn moe en angstig en beseffen dat de resterende stroom- en watervoorziening plotseling kunnen verstoord worden, waardoor zij in een dagelijkse strijd tegen honger en kou dreigen terecht te komen. Toch, verzekert de bisschop nog, geven de burgers de hoop niet op dat de bezette gebieden worden bevrijd en teruggeven aan de Oekraïense bevolking. Wij zijn ook heel dankbaar voor de hulp die wij uit het Westen blijven ontvangen.

Giften voor hulpverlening aan de bevolking van Oekraïne zijn welkom bij Caritas International België op het rekeningnummer BE88 0000 0000 4141 met de mededeling: 4147 Oekraïne.

Bron: CNS