Humanitaire ramp in Armeense enclave Artsakh

Meer dan zes maanden is de Armeense enclave in Nagorno-Karabach van de buitenwereld afgesloten. Zij roept nu de hulp in van de Verenigde Naties.
25/07/2023 - 15:53
President Arajik Haroetjoenian tijdens persconferentie
President Arajik Haroetjoenian tijdens persconferentie © r.r.

De persconferentie van president Arajik Haroetjoenian van de Autonome Republiek Artsakh (Nagorno-Karabakh) begon gisteren met enige vertraging, want ook het internet in de hoofdstad Stepanakert laat het vaak afweten. Vandaag komen de ministers van Buitenlandse Zaken van Armenië, Azerbeidzjan en de Russische Federatie in Moskou bijeen om over een de-escalatie van de situatie te spreken, maar de Arsakhi vertrouwen ook hun Armeense en Russische bondgenoten nog nauwelijks. Haroetjoenian roept de secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN), António Guterres, op de kwestie naar zich toe te trekken. De VN zouden volgens Haroetjoenian zelfs een luchtbrug moeten overwegen om Stepanakert te voorzien van de noodzakelijke levensmiddelen en geneesmiddelen.

Er is een humanitaire ramp aan de gang in Artsakh. Arajik Haroetjoenian

Corridor van Laçin

Sinds december vorig jaar houdt Azerbeidzjan de corridor van Laçin dicht – al ging dictator Ilham Aliyev enkel dagen geleden in Sjoesji/Şuşa zelfs zo ver te liegen dat het de Artsakhi zelf zijn die de bergpas blokkeren. Sinds een tiental dagen passeren er ook geen Rode Kruis-konvooien meer. Er is in Artsakh geen tekort aan voedsel met bepaalde voedingswaarden, zei Haroetjoenian, er is tekort aan voedsel ‘tout court’. Zijn regering heeft vanaf vandaag privé-autoverkeer verboden, om de laatste restjes brandstof op te sparen. Zo kunnen ambulances eventueel uitgeputte inwoners evacueren naar ziekenhuizen in Jerevan, tenminste zodra de corridor weer voor die ambulances opengaat. De rekken in winkels en apotheken in Stepanakert blijven intussen akelig leeg.
 

Lege winkelrekken in Stepanakert
Lege winkelrekken in Stepanakert © r.r.

Wapenstilstand

De corridor van Laçin is de enige toegangspoort tot de enclave Artsakh. Toen Russisch president Vladimir Poetin op 9 november 2020 een wapenstilstand onderhandelde die een einde maakte aan de jongste open oorlog om de enclave, werd de toegang vanuit Armenië via die corridor uitdrukkelijk in dat akkoord opgenomen. Russische vredestroepen zouden daarop toezien. Maar intussen brak de oorlog in Oekraïne los, en Azerbeidzjan is een bondgenoot van Poetin geworden, waarmee hij de Europese embargo’s op olie en gas kan ontlopen. Ook de Europese Unie strijkt Azerbeidzjan liever niet tegen de haren in, sinds commissievoorzitster Ursula von der Leyen vorige zomer een belangrijke gasdeal met Bakoe afsloot.

Artsakh lijkt regionaal noch Europees nog veel bondgenoten te hebben.

Internationale gemeenschap

Artsakh was de facto Armeens en christelijk tot het een eeuw geleden door de Sovjets werd toebedeeld aan Azerbeidzjan, zij het met een autonoom statuut. Toen de Sovjetunie uit elkaar viel, vochten Armenië en Azerbeidzjan een eerste oorlog over de enclave uit, die Azerbeidzjan verloor. Die nederlaag was de aanleiding voor de familie Aliyev om in Bakoe de macht te grijpen en sinds dertig jaar regeert zij daar met ijzeren hand, met anti-Armeens ressentiment en vele petrodollars als bindmiddelen voor de Azerbeidzjaanse natie. Ilham Aliyev heeft er nooit een geheim van gemaakt dat het verdrijven van alle Armeense christenen uit de Zuidelijke Kaukasus zijn uiteindelijke doel is. Wellicht kan Stepanakert alleen door de ‘internationale gemeenschap’ nog ontzet worden.

Voorkom verdere etnische zuivering! Arajik Haroetjoeninan