Het huwelijk wordt door de Duitse staat van zijn inhoud ontdaan

De Duitse Bondsdag heeft vandaag beslist over de openstelling van het huwelijk.
30/06/2017 - 13:24
Kardinaal Marx
Kardinaal Marx © Philippe Keulemans

Kardinaal Reinhard Marx, de aartsbisschop van München en Freising en voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie, heeft ernstige bedenkingen bij de stemming over het huwelijk in de Bondsdag. De Duitse overheid dreigt volgens de invloedrijke katholieke kerkleider het begrip huwelijk van zijn inhoud te ontdoen en de bescherming van de gezinnen, die van essentieel belang is voor de samenleving, op te heffen. Het huwelijk is niet alleen volgens de overtuiging van christenen een levens- en liefdesgemeenschap van een man en vrouw, die in principe voor het hele leven is en die zich openstelt voor nieuw leven. Kardinaal Marx begrijpt niet goed waarom de Duitse staat die levensvorm niet langer wil beschermen en bevorderen.

De christelijke visie op het huwelijk en het opvatting van de staat daarover komen steeds verder uit elkaar te liggen. Kardinaal Marx

De Duitse bisschoppen veegden eerder al de vloer aan met het argument van voorstanders van het homohuwelijk dat mensen die het traditionele huwelijk, op basis van overigens steekhoudende religieuze en maatschappelijke motieven verdedigen, homofoob zouden zijn. Zij beschouwen dat als een oneerlijke manier om tegenstanders het zwijgen op te leggen en elke debat uit de weg te gaan. De Duitse protestanten van hun kant spraken zich de afgelolpen dagen nadrukkelijk uit voor de juridische erkenning van de relatie tussen twee partners van hetzelfde geslacht, omdat die een bestaande discriminatie helpt beëindigen.

74,7 procent of een uitgesproken meerderheid van de Duitsers is voorstander van het huwelijk voor iedereen. Bild

Bondskanselier Angela Merkel, die met haar steun voor de erkenning van het homohuwelijk een doorbraak heeft geforceerd, betreurde deze week dat de openstelling van het huwelijk naar partners van het hetzelfde geslacht het voorwerp werd van partijpolitiek debat. Dat is bijzonder triest en bovendien onnodig. De Duitse prelaat Karl Jüsten riep de Duitse parlementsleden in het vooruitzicht van de stemming tevergeefs in een brief namens de bisschoppen op om de nieuwe wetgeving niet goed te keuren.

Bron: DBK/Kathpress.at/KNA