Ieper herdenkt kruisweg met ingetogen tocht en vrouwelijke Jezus

Voor de vierde keer neemt Mieke Vanheule (30) het kruis op in de Ieperse Passietocht. 'Nee, ik ben geen blanke man met baard. Dat was Jezus ook niet.'
30/03/2018 - 10:24

In het dagelijks leven is de Ieperse Jezus beleidsmedewerker in het Jan Ypermanziekenhuis en moeder van twee jonge kinderen. Vorig jaar moest ze passen voor de rol, want ze was zwanger. Dat paste niet zo goed in het beeld, en bovendien moet Jezus vallen. Dat leek me niet zo'n goed idee, zegt Mieke Vanheule.

Een vrouw in de rol van Jezus?

Mieke Vanheule • We spelen geen toneel, hé. We willen niet zozeer qua uiterlijk een geloofwaardige figuur neerzetten. Dan had de organisatie een man met Palestijns uiterlijk nodig. Het gaat om het verhaal erachter. Dat proberen we door te trekken naar de samenleving vandaag. Hoe zouden mensen vandaag reageren op de veroordeling en kruisiging van Jezus? Hoe gaan zij om met hun twijfels en hoop?

Hoe geraakte je betrokken bij de organisatie van de Passietocht?

Toen de tocht 7 jaar geleden voor het eerst in deze vorm werd georganiseerd, deden we mee met onze groep +13. Ik speelde toen Petrus en sindsdien heb ik zowat altijd meegedaan. Het is een heel aparte manier om op Goede Vrijdag stil te staan bij de dood van Jezus, een heel intense belevenis.

Hoe verloopt de tocht?

De deelnemers dragen fakkels mee. Onderweg krijgen ze scènes uit het lijdensverhaal te zien en te horen. We zingen samen en de deelnemers krijgen vragen die tot nadenken stemmen. Er zijn ook gebedsmomenten, waar de vertegenwoordigers van de verschillende christelijke kerken in Ieper (katholieken, protestanten, anglicanen en de evangelische kerk) voorgaan.

Beleef je de Goede Week anders als 'Jezus'? 

Dat denk ik wel. Vandaag is het niet evident om met geloof bezig te zijn. De inleving in mijn rol helpt me om er echt tijd voor te maken en het stil te maken in en rond mezelf.

Start om 20 uur in de Sint-Pieterskerk (Rijselstraat), einde rond 22 uur met een gebedsmoment voor alle slachtoffers van lijden en geweld in de Sint-Jacobskerk. De Passietocht wordt gedragen door een vijftigtal vrijwilligers uit de Pastorale Eenheid Onze-Lieve-Vrouw van Vrede in Ieper en daarbuiten en in samenwerking met de werkgroep oecumene en CCV in het bisdom Brugge.

Mieke Vanheule neemt de rol van Jezus op zich.
Mieke Vanheule neemt de rol van Jezus op zich. © Pastorale Eenheid Onze-Lieve-Vrouw van Vrede Ieper