Ieren schrappen alcoholverbod op Goede Vrijdag

De schrapping van het alcoholverbod op Goede Vrijdag wet illustreert het nieuwe gezicht van het eens zo katholieke Ierland.
26/01/2018 - 12:13
Ierland
Ierland © Wikimedia Commons

Het Ierse parlement heeft donderdag de wet die de verkoop van alcohol op Goede Vrijdag verbiedt geschrapt. De wet uit 1929 bepaalde dat bars en pubs moesten gesloten zijn en de verkoop van alcohol in winkels verboden op de dag dat Christus werd gekruisigd. Goede Vrijdag is samen met de Aswoensdag de enige nog verplichte vastendag in de katholieke Kerk.

De wet ondervond de laatste jaren felle tegenstand van de horeca en vooral dan van restaurants, die door de beperking naar eigen veel inkomsten mislopen in het lucratieve paasweekend. De horeca behaalde acht jaar geleden al een eerste symbolische overwinning toen een rechter vrijstelling verleende voor pubs in Limerick, naar aanleiding van de derby tussen twee provinciale rugbytegenstanders. David Stanton, de Ierse minister van Justitie, zei dat de Ierse regering van oordeel is dat de tijd rijp is om de bijna een eeuw oude beperking te schrappen. Wij leven vandaag in een heel andere tijd dan toen de wet werd gestemd.

Bron: Reuters