Ierse voorzitter voor Europese Commissie Rechtvaardigheid & Vrede

De afgevaardigden van de Europese Commissies Rechtvaardigheid en Vrede overlegden in Spanje en kozen er de Ierse bisschop Noël Treanor tot voorzitter.
05/10/2018 - 12:23
Noel Treanor
Noel Treanor © Philippe Keulemans

Mgr. Noël Treanor, bisschop van het Noord-Ierse Down-Connor en voormalig secretaris-generaal van de COMECE, is tijdens het overleg van de Europese afgevaardigden van de Commissies Rechtvaardigheid en Vrede in Spanje verkozen tot nieuwe voorzitter van de Europese Commissie Iustitia et Pax. Hij volgt de Luxemburgse aartsbisschop Jean-Claude Hollerich op, de huidige voorzitter de COMECE (Commissie van Bisschoppenconferenties van de EU).

De Europese afgevaardigden hebben van 28 september tot 1 oktober in het Spaanse Manresa en Barcelona overlegd met thema: Water, bron van leven en mensenrecht. Op de agenda onder meer de mogelijke rol van Europa om ervoor te zorgen dat iedereen toegang heeft tot drinkbaar water. Voor de bijeenkomst waren ook enkele specialisten en Europese politici als gastspreker of expert uitgenodigd.

Afgevaardigden uit landen met skigebieden vroegen onder meer aandacht voor de nefaste gevolgen voor de drinkwatervoorziening van de massale productie van kunstsneeuw op skipistes. En en er was ook de oproep aan het adres van Europa om zijn invloed te gebruiken voor de afkondiging van nieuwe maatregelen voor het milieu en het klimaat.

Bron: Iustitia et Pax