Inbrekers roven kerkschatten in Vlaams-Brabantse Eizeringen

Bij een brutale inbraak in de Sint-Ursulakerk van het Vlaams-Brabantse Eizeringen zijn een kelk en kostbare gouden ketting ontvreemd
15/02/2016 - 15:45

Inbrekers zijn afgelopen weekend binnengedrongen in de Sint-Ursulakerk van Eizeringen, een deelgemeente van Lennik. De dieven haalden onder meer in de sacristie kasten overhoop en braken in de kerk offerblokken open. Offerblokken werden ook vernield. We weten niet zeker wanneer de inbraak is gebeurd, vertelt pastoor Luc Vermeir. Vrijdag was er nog een begrafenis. Maar pas zondag voor de misviering is de diefstal vastgesteld. Vermoedelijk gebeurde de inbraak dus zaterdagavond. Zondagmorgen waren de gordijnen van de sacristie nog gesloten, wellicht opdat niemand het licht in de kerk zou zien. De daders openden met brutaal geweld de zware buiten- en binnendeuren. De zijpoort van de sacristie is een stevige poort. Ze hebben echt met bruut geweld ingebroken.

'Uit op geld en goud'

Pastoor Vermeir: Ze hebben de kasten en schuiven in de sacristie overhoop gehaald en namen onder meer een kelk en twee kostbare gouden kettingen mee. In de kerk werden offerblokken open gebroken. De schade die de daders veroorzaakten zal veel groter zijn, dan de opbrengst. Volgens de pastoor waren duidelijk amateurs aan het werk. Zo werden belangrijke kostbaarheden niet meegenomen. De dieven namen ook sleutels mee. De sloten moeten nu allemaal vervangen worden. De kerkfabriek is wel verzekerd tegen inbraak en gelukkig bezitten wij een kerkinventaris, zodat duidelijk is wat gestolen is.

Pastoor Vermeir vermoedt dat de inbrekers uit waren op geld en goud. Zo namen zij onder meer een neogotisch kelk mee die op feestdagen wordt gebruikt, met onderaan de tekst ‘Eigendom van de kerkfabriek van Eizeringen’. Ook een gouden ketting met vijf hartjes, die volgens het kerkarchief  door de Spaanse Isabella Bourbon de Bourbon werd geschonken, is geroofd.

Bron: Sint-Ursulaparochie/Persinfo.be