India: 11 deelstaten hebben antibekeringswet ingevoerd

Volgens International Christian Concern (ICC) worden de religieuze minderheden in India door dergelijke wetten nog kwetsbaarder. 
29/05/2022 - 10:00
Bij religieus geweld in Orissa in India vielen tientallen doden en werden duizenden christelijke gezinnen weggejaagd.
Bij religieus geweld in Orissa in India vielen tientallen doden en werden duizenden christelijke gezinnen weggejaagd. © CBCI

De gouverneur van Karnataka, Thawar Chand Gehlot, heeft op 17 mei groen licht gegeven voor de invoering van een antibekeringswet. Daarmee is de Zuid-Indiase deelstaat de elfde Indiase staat met een dergelijke wet. De wetten komen er onder druk van hindoenationalisten. Zij zijn fel omstreden omdat zij door deze groepen misbruikt worden om religieuze en andere minderheden in het land aan te vallen, terwijl het geweld van deze radicale hindoes veelal onbestraft blijft. 

Jeff King, de voorzitter van International Christian Concern (ICC), is erg ongerust. Deze antibekeringswetten betekenen een ernstige schending van de mensenrechten, omdat zij de vrijheid van geweten en de keuzevrijheid bestraffen. In elk van de staten waar deze omstreden wetten werden ingevoerd, zijn wij getuige geweest van een toenemend aantal aanvallen op christenen. Deze wetten versterken de kwetsbaarheid van alle minderheden, in plaats van hen bescherming te bieden.

De wet voorziet in een verbod op zogenaamde ‘onwettige’ bekeringen van de ene religie naar de andere door middel van een verkeerde voorstelling van zaken, geweld, ongepaste beïnvloeding, dwang, verlokking of frauduleuze middelen, legt Jeff King uit. Er wordt ook gevangenisstraf voorgesteld van drie tot vijf jaar met een boete van 25.000 INR (Indiase roepies). In gevallen waarin de overtreding gevolgen heeft voor minderjarigen en vrouwen, kan de beschuldigde een gevangenisstraf van drie tot tien jaar krijgen, plus een minimumboete van 50.000 INR.

Bron: ICC