India : bisschop afgezet wegens moord en verkrachting

De bisschop werd door 37 priesters beschuldigd van moord, verkrachting, ontvoering en verduistering van fondsen.
10/01/2023 - 13:29
bisschop Kannikadass A William
bisschop Kannikadass A William © Bisdom Mysore

Paus Franciscus heeft bisschop Kannikadass William Antony van Mysore voor onbepaalde tijd met verlof gestuurd wegens ernstige tekortkomingen. Mysore (nu Mysuru) is een bisdom in de deelstaat Karnataka, in het zuiden van India. De taken worden overgenomen door mgr. Bernard Moras, de emeritus aartsbisschop van Bangalore. 

Bisschop Anthony wordt verdacht van betrokkenheid bij ernstige misdaden zoals moord, verkrachting en verduistering van kerkgelden. De maatregel komt er nadat het Vaticaan een commissie van bisschoppen had aangesteld die hem heeft ondervraagd. De bisschop had op 1 januari na een eucharistieviering aangekondigd dat hij met medisch verlof ging. Hij had de gelovigen toen ook gevraagd om voor hem te bidden.

Aartsbisschop Felix Machado, de secretaris-generaal van de bisschoppenconferentie van India, verklaarde afgelopen weekend bij de bekendmaking van de maatregel dat het besluit de illustratie is van het streven van de Heilige Stoel naar waarheid, gerechtigheid en de waarden van het Evangelie. Pater Prakash, een priester van het bisdom Mysore, voegde eraan toe dat de beslissing was genomen na een nauwgezet en volledig onderzoek van de beschuldigingen door een onderzoekscommissie van drie bisschoppen. Volgens Indiase media was bisschop Antony mogelijks betrokken bij de moord op vier diocesane priesters en heeft hij in de loop van 11 jaar op grote schaal parochiegelden verduisterd.

Bron: Ucanews