India: Gebedsdag op 2 juli tegen het geweld in Manipur
In de deelstaat Manipur (India) woedt al 50 dagen een bloedig conflict tussen de etnische groep met een hindoeïstische meerderheid, de Meitei, en de Kukibevolking, een christelijke minderheidsgroep. Momenteel heerst er wetteloosheid. Zelfs de voormalige legergeneraal generaal Ved Prakash Malik waarschuwde dat de situatie volledig dreigt te ontsporen en daarom dringend aandacht moet krijgen van de hoogste nationale overheid. Alle kerken van India hebben inmiddels opgeroepen om op 2 juli een gebedsdag te houden voor het herstel van de vrede in Manipuir en om de bevolking bewust te maken van de ernst van het geweld tussen de Meitei en de Kuki-bevolkingsgroepen.
Momenteel regeren gewapende benden in Manipur.
De explosieve situatie is ontstaan na het protest van de Kukiminderheid tegen een wet die de al economisch en politiek geprivilegieerde Meiteibevolking nog eens bijkomende voordelen zou verschaffen. Bij de incidenten vielen al meer dan 130 doden en 400 gewonden. 250 gebedshuizen zijn platgebrand. De hulporganisatie Caritas moest een grootschalige hulpactie organiseren voor de meer dan 50.000 ontheemden van de Kukibevolking die veelal verdreven zijn naar kampen in Manipur en in het naburige Mizoram. Caritas levert hen voedsel, hygiëneartikelen en schoon water. Maar die hulp is slechts een druppel op een hete plaat en het einde van het geweld is bij benadering nog niet in zicht. De federale regering heeft inmiddels wel een bedrag van 1 miljard Indiase roepies (11,46 miljoen euro) vrijgemaakt voor hulp aan intern ontheemden.
Het conflict was nochtans voorspelbaar want al in april hadden radicale Meiteigroepen opgeroepen om de Kukibevolking uit te roeien. De door hindoenationalisten gedomineerde regering keek de andere richting uit en liet betijen. Ook premier Modi en de BJP-premier van Manipur Nongthombam Biren Singh lijken niet van plan enige actie te ondernemen en worden er zelfs van beschuldigd om het geweld van de Meitei tegen de Kuki nog te versterken. Volgens de jezuïet en mensenrechtenactivist Cedric Prakash mag dat in het vooruitzicht van de algemene verkiezingen van 2024 ook maar weinig verwondering wekken, omdat haat en het geweld tegen religieuze minderheden voor de BJP-partij van premier Modi de beste reclame zijn om zich te verzekeren van de trouw van hindoeïstische kiezers. Volgens Prakash laat zelfs de reactie van de katholieke Kerk te wensen over. Weliswaar was er kritiek en verontwaardiging van individuele bisschoppen, maar een krachtig standpunt van de Indiase Bisschoppenconferentie blijft uit. Wellicht hopen zij zo zelf buiten schot te blijven, na de betrokkenheid van enkele bisschoppen bij vastgoed- en financiële schandalen.
Bron: Ucanews/Asianews