India: golf van geweld tegen christenen in Chhattisgarh

Een meute van naar schatting 2.000 mensen heeft een katholieke parochie aangevallen in de Indiase deelstaat Chhattisgarh.
03/01/2023 - 13:21
De H. Hartkerk van Narayanpur
De H. Hartkerk van Narayanpur © r.r./Ucanews

Afgelopen maandag heeft zich in de Indiase deelstaat Chhattisgarh een van de ergste gevallen van antichristelijk geweld van de voorbije jaren voorgedaan. Nadat in december in dezelfde deelstaat al verschillende aanvallen van nationalistische hindoes tegen 33 dorpen hadden plaatsgevonden, waarbij honderden christelijke adivasi (benaming voor de autochtone bevolking van de regio) uit hun huizen werden verdreven, werd maandag een katholieke parochie in het district Narayanpur door een grote menigte vernield. De extremistische hindoes rechtvaardigen hun aanvallen met de beschuldiging dat christenen zouden geprobeerd hebben om hindoes te bekeren. 

Er vindt een georganiseerde campagne plaats om christelijke adivasi met geweld tot het hindoeïsme te bekeren.

Volgens ooggetuigen bestormden vele honderden mensen gewapend met stokken en stenen de terreinen van de parochie in het bisdom Jagdalpur. Ze gooiden met stenen naar de Heilig Hartkerk, braken het hoofdportaal open en vernielden het hele interieur, inclusief het altaarkruis. Ook de Mariagrot op het terrein werd vernield. Bisschop Joseph Kollamparambil van Jagdalpur vreest dat de golf van geweld ook de komende dagen nog zal aanhouden en dat nog andere kerkelijke instellingen zullen aangevallen worden. Aartsbisschop Victor Henry Thakur van Raipur, de hoofdstad van Chhattisgarh, is terughoudend en weigert olie op het vuur te gieten. Hij veroordeelt wel nadrukkelijk het vandalisme en roept deelstaatpremier Bhupesh Baghel op om de daders daadwerkelijk te vervolgen. 

Bron: Ucanews/Kathpress.at