India: interreligieus conflict kost 54 mensen het leven

Geweld tussen groepen van verschillende religies en etnische groepen eist een zware dodelijke tol in de Indiase deelstaat Manipur.
08/05/2023 - 14:05

De Bisschoppenconferentie van India (CBCI) reageert geschokt op de uitbarsting van geweld in Manipur en roept op tot dialoog. De voorbije dagen werden verschillende kerken en woningen van christenen in brand gestoken. CBCI-voorzitter en aartsbisschop van Thrissur, Mar Andrews Thazhath, maakt zich ernstige zorgen over de bevolking in Manipur, ongeacht de kaste of gemeenschap waartoe zij behoren

De meerderheid van de bevolking in de deelstaat is hindoe en behoort tot de Meitei. Daarnaast behoort zo’n 40 procent van de bevolking tot de inheemse gemeenschappen Naga en Kuki. Op 3 mei brak in Manipur geweld uit na een tribale solidariteitsmars van een studentenvereniging tegen een bevel van het Hooggerechtshof. Dat had in een vonnis de inheemse Meitei-gemeenschap erkend als een bevoorrechte bevolkingsgroep. Dergelijke gemeenschappen genieten grondwettelijk gegarandeerde rechten en voordelen, terwijl de Meitei al van oudsher de meest welvarende gemeenschap zijn van Manipur.  

De hindoeïstische Meitei vertegenwoordigen 53 procent van de 2,9 miljoen inwoners van Manipur.

Er zijn bij het geweld volgens lokale media meer dan 50 kerken vernietigd en duizenden christenen ontheemd. In totaal werden meer dan 10.000 militairen en politiemensen ingezet om de orde te herstellen. 23.000 mensen werden in veiligheid gebracht. Volgens aartsbisschop Thazhath zijn ontelbare burgers verjaagd en ontheemd. De situatie blijft gespannen, al hebben het leger en de centrale ordediensten de situatie opnieuw onder controle. 

CBCI-voorzitter Mar Andrews Thazhath schrijft: Ik verzoek alle bisschoppen om op te roepen tot speciale gebedsdiensten in parochies en religieuze instellingen. Wij zullen daarin bidden voor het herstel van de vrede in de staat Manipur en het aanknopen van een dialoog tussen de strijdende partijen. Manipur moet opnieuw de vreedzame staat worden die het altijd al is geweest.

Bron: Ucanews/Kathpress.at