India: nationalisten vallen zusters aan

In India worden almaar vaker aanvallen gemeld tegen priesters en religieuzen, die door hindoenationalisten beschuldigd worden van proselitisme.
25/03/2021 - 11:44

De leiding van de Syro-Malabaarse Kerk in India reageert met grote verontwaardiging op een aanval van nationalisten van de hindoegroep Bajrang Daltegen twee zusters van het klooster van de congregatie van de Heilige Harten in Delhi. Het incident deed zich voor in een trein. De twee zusters vergezelden twee postulanten, die geen habijt droegen, naar Rouekela, in de deelstaat Orissa. De hindoenationalisten beschuldigden de twee religieuzen ervan dat zij de jonge postulanten probeerden te bekeren, al hadden die hun identiteitskaart bij en konden zij aantonen dat zij christen waren.

De fanatici haalden de spoorwegpolitie erbij die de zusters arresteerde. In het station vanJhansi stonden 150 activisten van Bajrang Dal die zich op korte tijd hadden verzameld de trein op te wachten. Daarna werden de vier religieuzen onder geschreeuw en bedreigingen door de politie in hechtenis genomen. Terwijl zij naar het politiebureau werden gebracht, trok de meute met hen mee en schreeuwde dreigementen en obsceniteiten naar de zusters. De zusters slaagden erin hun klooster in Dehli te contacteren en werden al snel vrijgelaten, nadat een priester zich op vraag van het moederklooster van de zusters zich van de toestand kwam vergewissen.

Volgens de leiding van de de Syro-Malbaarse Kerk is het het incident tekenend voor de groeiende onverdraagzaamheid van dit soort fanatieke groepen tegenover andere godsdiensten. Communicatieverantwoordelijke Alex Onampally vestigt de aandacht erop dat het geweld georganiseerd was en dat de aanvallers van plan waren om de vier religieuzen te mishandelen. De kerkleiding eist dan ook dat de daders worden gestraft. Volgens Sajan K. George, van de Nationale Raad van Christenen in India, is het incident verre van onschuldig. Wij bevinden ons nu in de fase dat ook al het reizen wordt beknot.

Bron: Asianews