India:Felle reacties na video van geweld tegen vrouwen in Manipur

In de deelstaat Manipur werden sinds mei al meer dan 100 mensen, voornamelijk christenen, vermoord en duizenden Kuki op de vlucht gejaagd.
24/07/2023 - 15:37

Zowel christelijke leiders als het Indiase Hooggerechtshof reageren geschokt op een video van geweld tegen 2 vrouwen, die sinds 20 juli verspreid raakte via de sociale media. Het incident vond plaats op 4 mei, vlak na de uitbarsting van het geweld van de overwegend hindoeïstische Meitei tegen de overwegend christelijke Kukibevolking. Dat geweld werd recent door de Indiase bisschoppen als een etnische zuivering bestempeld.

Op de video van 29 seconden is te zien hoe twee christelijke vrouwen van de Kukigroep naakt op de openbare weg worden geparadeerd en door Meitei worden lastiggevallen. Volgens een van de twee vrouwen werden zij bij een aanval van Meitei thuis door de politie opgepikt en op de weg met de menigte achtergelaten. Opperrechter DY Chandrachud van het Indiase Hooggerechtshof spreekt over een ‘bijzonder verontrustend incident’ en een grove mensenrechtenschending waarbij vrouwen worden misbruikt om het geweld aan te wakkeren: "Het is tijd dat de overheid echt ingrijpt en actie onderneemt.” Een invloedrijke actiegroep van vrouwen hield nog dezelfde avond van 22 juli een fakkeltocht tegen het geweld tegen de vrouwen. Ook die beelden gingen viraal (zie onderstaand fragment).

 

 

Zuster Maria Nirmalini, de overste van de Indiase Unie van Hogere oversten voor Religieuzen, zegt dat zij vooral geschokt is door de brutaliteit van het geweld, terwijl de politie staat toe te kijken. “Dit is verwerpelijk. De daders moeten worden gestraft”. Zij eist maatregelen van zowel de leiders van de deelstaat Manipur, die door de BJP-partij wordt gecontroleerd, als van de Indiase premier Narendra Modi zelf. De premier lanceerde recent nog een campagne waarbij de bevolking wordt opgeroepen om vrouwen beter te beschermen. Kardinaal Oswald Gracias reageert ‘beschaamd’. Hij spreekt over een zware smet voor India. Hij verwijst naar de vele Kuki die inmiddels ontheemd zijn en die in slechte omstandigheden in kampen moeten verblijven: Dit verdorven, sadistische gedrag moet sterk worden veroordeeld. Dit is een gruwelijke misdaad tegen onze vrouwen. Er moeten strenge maatregelen worden genomen.

Hij vestigt er nog de aandacht op dat India op 15 augustus de 77e verjaardag viert van zijn onafhankelijkheid. Dat moet volgens hem voor de hele natie een uitnodiging zijn om zich te bezinnen over de veiligheid van zijn vrouwen en jonge meisjes. Wij zullen de natie op die dag, die tevens de tevens de feestdag is van Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart, toewijden aan het Onbevlekt Hart van Maria en bidden voor haar moederlijke bescherming voor onze meisjes en vrouwen.

Bron: Catholic Herald