Indianen hopen dat paus Franciscus decreet uit 1493 herroept

Een delegatie van Sioux uit de Verenigde Staten en Canada is naar Rome gereisd om een brief te bezorgen aan paus Franciscus.
18/10/2019 - 16:53

Sioux uit de VS en Canada zijn deze week naar Rome gereisd om aan paus Franciscus te vragen een decreet van paus Alexander VI uit 1493 te herroepen. Tegelijk betuigt de delegatie zo zijn steun aan de inheemse bevolking uit het Amazonegebied, die steun hebben gevraagd in hun strijd tegen de milieuvervuiling en de plundering van hun bodemrijkdommen en bossen.

 

Paus Alexander VI gaf met zijn document in de vijftiende eeuw aan christenen groen licht om gebieden op te eisen van de inheemse volkeren. Dat document heeft feitelijk mee de basis gelegd voor de bijna uitroeiing van de inheemse volkeren. Later zouden de koloniale veroveraars de inheemse volkeren handig tegen elkaar uitspelen om hun gebieden gemakkelijker te veroveren. Met de herroeping van het besluit kan paus Franciscus een nieuwe fase inluiden voor inheemse rechten.

De Siouxdelegatie benadrukt nog dat alle inheemse volkeren, waar ze ook wonen, in feite één en dezelfde strijd voeren. Daarom moeten zij hun krachten bundelen, onder meer tegen grote mijnbedrijven, maar ook tegen voor hen nadelige handelsverdragen. De Sioux verwachten veel van hun toenadering tot de paus en de katholieke Kerk, omdat zij bondgenoot kunnen zijn voor de inzet voor het milieu en de bescherming van de inheemsen en hun woongebied.

Bron: Rome Reports