Indiase president bezorgd over toenemende vervolging christenen
Bisschoppen en lekenvertegenwoordigers hebben de Indiase president Droupadi Murmu geïnformeerd over de omvang van het geweld tegen christenen. Zij verzekerde hen van haar steun in de strijd tegen het toenemende aantal gewelddaden en de haatzaaiende uitspraken. De delegatie werd geleid door de katholieke aartsbisschop van Delhi Anil Joseph Couto.
De ngo United Christian Forum documenteerde vorig jaar 598 gewelddadige aanvallen tegen christenen in 21 van de 28 deelstaten van India. Alleen al in de eerste drie maanden van 2023 zijn 187 relevante incidenten geregistreerd. Christenen vormen 2,3 procent van de naar schatting 1,4 miljard inwoners van India.
Primeur
Op paaszondag heeft de Indiase premier Narendra Modi voor het eerst sinds zijn aantreden in 2014 een katholieke kerk bezocht. In de Heilig Hartkathedraal van Delhi had hij een ontmoeting met aartsbisschop Couto en andere vertegenwoordigers van de katholieke Kerk. Hij gaf geen commentaar op het toenemende geweld tegen christenen in het land.
Protesten
Ondertussen protesteerden enkele duizenden christenen, gesteund door hindoes en moslims, deze week in India's financiële hoofdstad Mumbai tegen het toenemende geweld tegen christenen en hun gebedshuizen. Een 80-tal christelijke ngo’s had tot de bijeenkomst opgeroepen. De nadruk lag op het waarschuwen tegen de controversiële antibekeringswetten van de hindoenationalistische regeringspartij BJP. In februari had in de hoofdstad New Delhi al een soortgelijke protestmars plaatsgevonden.
Memorandum
Er zijn aanhoudende golven van haatzaaiende taal en gericht geweld tegen religieuze leiders, ontheiliging van gebedshuizen, verstoring van gebedsdiensten, beperkingen op religieuze bijeenkomsten en valse beschuldigingen van gedwongen en frauduleuze religieuze bekeringen, staat te lezen in een memorandum dat de ngo-groepering Samast Christi Samaj overhandigde aan de minister-president van Maharashtra, Eknath Shinde. Wij willen dat er een einde komt aan de escalatie van geweld en de aanvallen tegen de vredelievende christelijke gemeenschap door degenen die de ongegronde beschuldiging van bekering als voorwendsel gebruiken, zei Dolphy D'Souza, woordvoerder van Samast Christi Samaj.
Antibekeringswetten
Ongeveer een dozijn Indiase staten heeft ingrijpende antibekeringswetten aangenomen. De meeste daarvan worden geregeerd door de hindoenationalistische BJP van premier Modi. Diezelfde BJP maakt ook deel uit van de coalitie in de deelstaat Maharashtra, waarvan Mumbai de hoofdstad is. De demonstranten riepen premier Shinde op om een wetsvoorstel tegen bekering niet in werking te laten treden. Het zal ertoe leiden dat burgerwachten onnodig misbruik ervan maken en christenen aanvallen, waarschuwt Samast Christi Samaj-woordvoerder D'Souza.
Moslims
Dit is een rally voor vrede waarin aanvallen tegen alle minderheden zoals christenen en moslims onder een of ander voorwendsel zullen worden gestopt, zei moslimvertegenwoordiger Irfan Ali Engineer, die ook aanwezig was op de demonstratie.
Bron: Kathpers/Ucanews