Infrastructuurwerken voor Jubeljaar 2025 gestart

De stad Rome plant een aantal ingrijpende werken en zet in op de vernieuwing van het openbaar vervoer
12/12/2022 - 14:28
Het Sint-Pietersplein in Rome
Het Sint-Pietersplein in Rome

De burgemeester van Rome, Roberto Gualtiero, heeft zondag een bezoek gebracht aan de bouwplaats van de metro bij het Colosseum. De vorige Italiaanse regering onder Mario Draghi heeft bijna 1,4 miljard euro toegezegd voor infrastructuurmaatregelen en de organisatie van het Jubeljaar 2025 en voor Expo 2030. Alleen al voor het heilige jaar 2025 worden ruim 45 miljoen pelgrims en toeristen in de Eeuwige Stad verwacht. 

Van de overheidssteun is 660 miljoen euro bestemd voor bouwwerken in de hoofdstad, met als blikvanger de werken voor de metro. Een snelle tramlijn moet de bezoekers van Roma Termini, het belangrijkste spoorwegstation van de stad Rome, in een recordtempo en vlot naar de Sint-Pietersbasiliek brengen. Het is de bedoeling dat de tramlijn in de toekomst dagelijks 90.000 toeristen en bedevaarders naar het Sint-Pietersplein brengt. Maar de werken hebben nu al aanzienlijke vertraging opgelopen en er is twijfel of de bouw wel tegen de start van het Jubeljaar zal voltooid zijn. 

Er komt ook een tunnel voor het verkeer aan de Engelenburcht om de doorstroming van het verkeer tussen Castel Sant'Angelo en het Vaticaan te verbeteren. De befaamde Via della Conciliazione naar de Sint-Pietersbasiliek wordt dan volledig voetgangersgebied. Er zijn ook verfraaiingswerken gepland voor pleinen zoals die voor de basilieken van  Sint-Jan van Lateranen en Sint-Paulus-buiten-de-Muren en voor Roma Termini. Er komt een voetgangerstunnel van de Piazza Risorgimento ten noorden van het Vaticaan naar de Vaticaanse Musea. Ook de Via dei Fori Imperiali, tussen Forum Romanum in de richting van het Colosseum, wordt volledig voetgangersgebied. 

Bron: Kathpress.at/Il Messagero