Ingenieur die priester werd is nieuwe aartsbisschop van Chambéry

Hulpbisschop Thibault Verny coördineerde de voorbije jaren onder meer de strijd tegen seksueel misbruik in het aartsbisdom Parijs.
13/05/2023 - 11:01
Bisschop Thibault Verny
Bisschop Thibault Verny © KTO

Paus Franciscus heeft de Parijse hulpbisschop Thibault Verny, die van opleiding ingenieur is maar uiteindelijk voor het priesterschap koos, benoemd tot nieuwe aartsbisschop van Chambéry. Hij volgt er mgr. Philippe Ballot op, die in juli 2022 door de paus werd aangesteld als aartsbisschop van Metz. Diens voorganger in de periode van 2000 tot 2008, mgr. Laurent Ulrich, is momenteel aartsbisschop van Parijs.

Thibault Verny volgde een opleiding tot ingenieur in Parijs. Maar hij besloot priester te worden en werd in 1998 tot priester van het aartsbisdom Parijs gewijd. In 2014 werd hij  verantwoordelijk voor de roepingenpastoraal in het aartsbisdom. Kardinaal Andre Vingt-Trois benoemde hem in 2016 tot vicaris-generaal en kort daarna stelde de paus hem aan tot hulpbisschop van Parijs. De laatste jaren was mgr. Verny binnen de Franse Bisschoppenconferentie (CEF) referent voor de strijd tegen seksueel misbruik.

Bron: CEF/I.Media