Inheemse volkeren klagen Braziliaanse president Bolsonaro aan

Een vereniging van inheemsen gaat president Jair Bolsonaro aanklagen voor genocide en misdaden tegen de menselijkheid.
14/08/2021 - 10:00
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro © Wikipedia

Een vereniging van inheemse volkeren in Brazilië kondigt aan dat zij voor het eerst in de geschiedenis een president gaan aanklagen bij het Internationaal Strafhof in den Haag. De Vereniging van Inheemse Volkeren van Brazilië (Apib) vraagt de rechters om een onderzoek voor genocide en misdaden tegen de menselijkheid, gepleegd door president Jair Bolsonaro. Volgens Apib zijn de acties die hen treffen ‘systematisch en weloverwogen’ en daarom ook misdadig.

Bisschop Roque Paloschi, de voorzitter is van de Missieraad voor Inheemse Volkeren (CIMI), steunt alvast het initiatief van de inheemsen om voor hun rechten op te komen. "Hun rechten worden systematisch geschonden en zij zijn slachtoffer van geweld in al zijn verschillende vormen. Deze bevolkingsgroepen strijden al eeuwen tegen genocide, uitroeiing, schendingen van hun rechten en fysiek, cultureel en territoriaal geweld. Telkens opnieuw wordt een manier gevonden om hun rechten aan te tasten of zelfs volledig op te heffen."

De bisschop verzekert de getroffen bevolkingsgroepen dat heel wat mensen bewust zijn van de problematiek en gevoelig voor de strijd van inheemse volkeren, voor hun recht op leven, land, onderwijs en gezondheid. "Zij zijn de eersten die het Amerikaanse continent hebben bewoond. Daarom moet hun strijd de strijd zijn van iedereen."

Bron: Vaticannews.va