Instructie over studies kerkelijk recht

De nieuwe instructie moet bijdragen tot de uitvoering van het Motu proprio en het wil studies kerkelijk recht bevorderen en hun kwaliteit verbeteren.
18/05/2018 - 16:29
Paus ontmoet de leden van de Romeinse Rota
Paus ontmoet de leden van de Romeinse Rota © Vatican Media

De Congregatie voor Katholiek Onderwijs heeft een nieuwe Instructie gepubliceerd: Studies in Canoniek Recht in het licht van de hervorming van kwesties betreffende de nietigheid van het huwelijk. De instructie sluit aan bij het eerder verschenen Motu proprio's Mitis Iudex Dominus Jesus en Mitis et Misericors , over de hervorming van canonieke procedures bij de nietigverklaring van het huwelijk. De nieuwe regels worden van kracht vanaf de start van het nieuwe academiejaar in 2019.

De instructie ertoe bijdragen dat er een betere vorming en opleiding wordt gegeven aan diegenen die in aanmerking komen om in de kerkelijke rechtbanken te werken of die betrokken zijn bij huwelijks- en gezinsbegeleiding. Bovendien wil de instructie de kwaliteit bewaken van de bestaande instellingen en diegene die in de toekomst nog worden opgericht. Nieuw is onder meer de mogelijkheid om afdelingen van kerkelijke recht op te richten aan Faculteiten Theologie, om leerstoelen kerkelijk recht in te stellen aan de rechtsfaculteitvan katholieke universiteiten en het scheppen van nieuwe mogelijkheden om studies kerkelijk recht in de eerste cyclus van een theologische faculteit te bevorderen.

Bron: Vatican Media