Internationaal symposium over het priesterschap

Op de driedaagse studiebijeenkomst ligt de nadruk op het ambtelijk priesterschap en het gedeelde priesterschap van de gedoopten. 
19/02/2022 - 11:00

Het Vaticaan heeft van donderdag 17 tot zaterdag 19 februari 2022 specialisten en theologen uit de hele wereld in Rome samengebracht voor een studiedriedaagse over Een fundamentele theologie voor het priesterschap. Initiatiefnemer is het Centrum voor Onderzoek en Antropologie van Roepingen, dat in 2020 werd opgericht en waarvan de Canadese kardinaal Marc Ouellet, de prefect van de Congregatie voor de Bisschoppen, voorzitter is. Paus Franciscus gaf zelf het startschot voor de driedaagse. De eerste dag had als thema: Traditie en nieuwe horizonten. Daarna volgden nog sessies over Drie-eenheid, missie en sacramentaliteit en vandaag op de slotdag ook over Celibaat, charisma en spiritualiteit. 

Lees verder onder de foto. 

Het priestersymposium in Rome
Het priestersymposium in Rome © Vatican Media

Als we in de katholieke cultuur over het priesterschap spreken, denken we aan priesters, aan gewijde ambten, terwijl het concilie het evenwicht tussen het priesterschap van de gelovigen en het ambtelijke priesterschap herstelde, zei kardinaal Marc Ouellet. Wij moeten die band verdiepen om beter na te denken over de gemeenschap van roepingen in de Kerk, maar ook over de complementariteit van de verschillende levensstaten.

De kardinaal situeerde het symposium binnen het synodale pad dat door paus Franciscus is uitgetekend in het kader van de lopende bisschoppensynode over synodaliteit: Dit onderzoek gebeurt juist in het kader van het luisteren naar het volk van God voor een synodale Kerk. In de Kerk duurt het lang voordat oriëntaties van een concilie echt uitmonden in een missionair vertrouwen dat door alle gelovigen wordt gedeeld. Er is voor de gedoopten nog een lange weg te gaan voordat zij begrijpen dat hun doop niet alleen een paspoort naar de hemel is, maar dat het ook hun verantwoordelijkheid is om aan de rest van de mensheid de schat door te geven, die zij door het geloof in Christus hebben ontvangen. 

Bron: Vaticannews.va