Internationale Vrouwendag: 'Vergeet religieuze minderheden niet!'

Open Doors vestigt in een rapport de aandacht op het geweld en de uitbuiting van vrouwen en meisjes die deel uitmaken van religieuze minderheden.
08/03/2022 - 11:43
Vrouwen van religieuze minderheden worden ontvoerd, uitgehuwelijkt of als slaaf verkocht
Vrouwen van religieuze minderheden worden ontvoerd, uitgehuwelijkt of als slaaf verkocht © Open Doors

Naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag vandaag dinsdag 8 maart lanceert Open Doors, een organisatie die zich inzet voor vervolgde christenen wereldwijd, een oproep om vrouwen en meisjes uit religieuze minderheden niet te vergeten. Volgens de organisatie hebben zij in toenemende mate te lijden van mensenhandel, gedwongen huwelijken en seksuele uitbuiting. Overheden moeten vrouwen beter beschermen door strengere wetgeving en hardere straffen. De oproep is de kern van het betoog in het rapport Gender Specific Religious Persecution, dat de organisatie op deze dag al voor de vijfde keer publiceert. Dat geweld, zo stelt het rapport vast, is vaak erop gericht om christelijke en andere minderheden door gedwongen bekering - en als zij dat niet aanvaarden zelfs door slavernij - te verzwakken. 

Het rapport is een smeekbede aan regeringen om op te komen voor vrouwen en mannen die vanwege hun geloof gediscrimineerd, onderdrukt en vervolgd worden. Vrouwen en meisjes die als leden van een minderheidsgeloof dubbel kwetsbaar zijn, moeten betere wettelijke bescherming krijgen. Er moet een einde komen aan de straffeloosheid bij praktijken als gedwongen bekering, kindhuwelijken, mensenhandel en huiselijk geweld. In hulpprogramma’s moet godsdienst opgenomen worden als factor van kwetsbaarheid. Ook de kerken zelf moeten zich nadrukkelijker uitspreken tegen gendergerelateerde geloofsvervolging. Stel openlijk de omvang en de ernst van geweld tegen christelijke vrouwen en meisjes aan de kaak. Neem het op voor hen op politiek en juridisch vlak, bid voor hen en propageer een Bijbels begrip van Gods hart voor gerechtigheid en waardigheid van alle mensen.

Bron: Open Doors

‘Lees het rapport 'Geweld en uitbuiting treft christelijke vrouwen steeds harder' van Open Doors