IPB-Forum over zin en onzin van zorgpastoraat

Op zaterdag 9 juni vond in Brussel het Forum van het Interdiocesaan Pastoraal Beraad plaats over de zin en de onzin van de pastoraal in de zorgsector.
11/06/2018 - 14:44
Prof Anne Vandenhoeck is ervan overtuigd dat pastoraal in de zorgsector wel degelijk zinvol is
Prof Anne Vandenhoeck is ervan overtuigd dat pastoraal in de zorgsector wel degelijk zinvol is © Jeroen Moens

Zaterdag 9 juni 2018 kwam het Forum van het Interdiocesaan Pastoraal Beraad (IPB) samen in het Interdiocesaan Centrum in Brussel om in gesprek te gaan over de zin en onzin van het zorgpastoraat. De relevantie van levensbeschouwingen in de zorgsector en de aanwezigheid van pastores die oor en tijd hebben voor de levensvragen van mensen, staan in onze samenleving onder druk. Overheden en directies vragen zich af of een pastorale aanwezigheid een verschil maakt en of ze daarin (nog langer) moeten investeren. Prof Anne Vandenhoeck, docente aan de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen van de KU Leuven en directeur van ERICH (European Research Institute for Chaplaincy in HealthCare), toonde in haar inbreng aan hoe pastoraal in de zorgsector wel degelijk zinvol is en wat haar troeven en knelpunten zijn.

Lindsy Desmet (links), pastor in een Woonzorgcentrum in Tienen, deelde haar ervaring in de ouderenzorg
Lindsy Desmet (links), pastor in een Woonzorgcentrum in Tienen, deelde haar ervaring in de ouderenzorg © Jeroen Moens

Getuigenissen

Na de pauze verdeelden de aanwezigen zich over vier gespreksgroepen waarin telkens 1 getuige een korte inleiding gaf vanuit haar ervaring in het veld. Lindsy Desmet, pastor in een Woonzorgcentrum in Tienen, deelde haar ervaring in de ouderenzorg. Sabien Hons getuigde als pastor in het algemeen ziekenhuis Emmaüs in Mechelen. Monique Martens is stafmedewerker zinzorg en pastoraat in de gehandicaptenzorg in Gavere. Evelien Deketele werkt deeltijds als pastor in een psychiatrisch ziekenhuis en deeltijds als parochieassistente in Ieper. Daar doet ze pionierswerk in de uitbouw van pastorale zorg aan huis voor mensen die ook na hun opname in een ziekenhuis steun nodig hebben in hun zoektocht naar zingeving en levenskracht.

Lees verder onder de foto's

Een van de gespreksgroepen waarin telkens een getuige een korte inleiding gaf vanuit haar ervaring in het veld
Een van de gespreksgroepen waarin telkens een getuige een korte inleiding gaf vanuit haar ervaring in het veld © Jeroen Moens

REMI

Tijdens de pastorale info gaf Welzijnszorg een korte voorstelling van REMI (Referentiebudget voor een Menswaardig Inkomen), een instrument dat door lokale overheden en OCMW’s gebruikt kan worden om de aanvullende steun te berekenen voor mensen in armoede.

Presynode van de jongeren

Daarna kregen de forumleden een echo over de presynode van de jongeren die onlangs in Rome plaatsvond. Naast de 300 jongeren uit de hele wereld die er aanwezig waren, namen ook 15.000 jongeren deel via de sociale media. Zo werd in het slotdocument een heel grote verscheidenheid opgenomen en vormt het een belangrijk instrument voor de synode zelf die in oktober plaatsvindt. Anaïs Fayt riep namens IJD – Jongerenpastoraal Vlaanderen de IPB-leden op om in oktober zoveel mogelijk ruchtbaarheid te geven aan dit gebeuren. Ze citeerde hiervoor paus Franciscus die zei: God is jong, nu de Kerk nog.