IPB neemt afscheid van oud-secretaris-generaal Hans Vanackere

In Antwerpen vond zaterdag de uitvaart plaats van kan. Hans Vanackere, van 1976 tot 1981 secretaris-generaal van het Interdiocesaan Pastoraal Beraad.
29/04/2019 - 16:02
Kanunnik Hans Vanackere (1941-2019)
Kanunnik Hans Vanackere (1941-2019)

Afgelopen zaterdag vond in de Sint-Norbertuskerk (Zurenborg) in Antwerpen de uitvaartplechtigheid plaats van kanunnik Hans Vanackere (1941-2019). Als IPB zijn we dankbaar om wat Hans voor onze organisatie heeft betekend, schrijft Christa Damen, voorzitter van het Interdiocesaan Pastoraal Beraad (IPB), in een in memoriam. Hans Vanackere werd tot priester gewijd in de kathedraal van Antwerpen in 1965 en trok dan naar Leuven om er een licentie Sociale en Politieke Wetenschappen te behalen. Aansluitend op zijn studie begon hij te werken, onder meer als proost van VKAJ. In 1976 maakte hij de overstap naar het IPB. Hij was er secretaris-generaal tot in 1981. Christa Damen: In die periode zocht het IPB na zes jaar te bestaan zijn tweede adem. Hans werkte mee aan een diepgaande bevraging. Dat leidde ertoe dat het IPB zijn voornaamste functie omschreef als: ‘Het verruimen van de kerkelijke beleidsvorming, met als hoofddoel: de dialoog tussen de leden onderling bevorderen en samen met de bisschoppen de grote pastorale beleidslijnen trekken voor de toekomst. Dit kan gebeuren in verschillende vormen van advies, werkdocument, resoluties, gesprek ...’  Het opzet was om meer levensnabije thema’s  en ze concreet te benaderen vanuit de pastorale praktijk. Ook thema's die verband hielden met bredere kerkelijke problemen moesten aan bod komen, in de lijn van Vaticanum II. Dit leidde in de periode dat Hans secretaris was, tot de volgende themakeuzes: een levenskrachtig Europa (1976-'77), Jeugd-Geloof-Kerk (1976-1977-1980), de houding tegenover werkloosheid (1976), de houding van de christenen tegenover de bewapening en de ontwapening (1978), huwelijk en gezin (1979), het cultuurbeleid in Vlaanderen (1979), naar een reële medeverantwoordelijkheid in de kerk (pastorale teams, nieuwe bedieningen, parochiale vormselcatechese) (1979-1980), de Kerk van morgen, onze zorg vandaag (1980), het gebed, voedingsbodem en kracht (1980) en de geloofsgemeenschap in de crisis van onze welvaartsstaat (1981).

Binnen het IPB werd Hans ervaren als een gedreven kracht, iemand die met gedegen kennis zijn taak als algemeen secretaris vervulde. Christa Damen

Na het IPB ging Hans Vanackere de internationale weg op; hij stichtte mee het Europees studiecentrum CAFED, de Christelijke Academie voor Europese Dialoog. Christa Damen: Hans was, zoals zijn gedachtenisprentje het omschrijft, een echte bouwer van bruggen tussen mensen. En een bouwer van bruggen tussen mensen en God. Of zoals mgr. Johan Bonny het omschreef in zijn homilie: Hans was een echte Paasmens, hij zag de levende Christus in heel diverse situaties in de wereld rondom hem. We zijn hem dankbaar om zijn inzet voor de Kerk in Vlaanderen en ver daarbuiten. Hij was immers een man van de Kerk: hij was beschikbaar daar waar de Kerk hem nodig had! We hopen en bidden dat Hans nu mag thuiskomen in Gods levensruimte.