Irak: 20.000 gelovigen houden palmprocessie in Qaraqosh

Met de palmprocessie werd de terugkeer van duizenden Syrisch-katholieken naar de Nineve-vlakte in de verf gezet. 
14/04/2022 - 12:38
Palmprocessie met patriarch Younan in Qaraqosh
Palmprocessie met patriarch Younan in Qaraqosh © Syrisch-katholieke Kerk

Op Palmzondag hebben maar liefst 20.000 Syrisch-katholieke gelovigen deelgenomen aan de palmprocessie in de Iraakse stad Qaraqosh. Qaraqosch (of Bakhdida) is een van die plaatsen met een christelijke aanwezigheid die rechtsreeks teruggaat tot de vroege Kerk. Aan die aanwezigheid leek een einde te komen toen strijders van Islamitische Staat (IS) de stad met bruut geweld en terreur veroverden, de christenen verjaagden en hun kerken vernielden. De IS-strijders slaagden erin de stad bijna 2 jaar lang bezet te houden. 

Voor de processie van zondag was de Syrisch-katholieke patriarch van Antiochië Ignace Joseph III Younan vanuit Beiroet naar de stad in Ninevevallei, op zo’n dertig kilometer ten zuidoosten van Mosul, gereisd. Hij vertelde de aanwezigen dat hij zijn vreugde om de hervatting van deze eeuwenoude traditie, na de jarenlange onderbreking door IS en corona, bijna niet onder woorden kon brengen. Hij herinnerde eraan dat de Kerk in haar lange geschiedenis vele beproevingen en vervolgingen heeft doorgemaakt. Maar hij verwees evenzeer naar het bezoek van paus Franciscus van maart 2021 aan Qaraqosch.

Qaraqosh was ooit de dichtstbevolkste christelijke stad in Irak. In een enkele nacht in de zomer van 2014 werd de hele bevolking van de stad, zo'n 50.000 Syrisch-katholieken, uit de stad verdreven. Volgens de kerkleiding is vandaag 60 procent van de 50.000 Syrisch-katholieke inwoners van Qaraqosh teruggekeerd na de gedwongen ballingschap in Koerdistan.

Bron: Ucanews