Irak: katholieken en sjiieten werken samen aan vrede

De deelnemers van de interreligieuze bijeenkomst gingen na hoe zij een antwoord kunnen bieden op de conflicten en de onverschilligheid in Irak. 
15/03/2023 - 13:34
Het interreligieus overleg in Bagdad
Het interreligieus overleg in Bagdad © Vatican Media

Op initiatief van de Gemeenschap van Sint-Egidius en het Al-Khoei Instituut in Najaf hebben Iraakse katholieken en sjiieten overlegd over hun bijdrage aan een toekomst van vrede, onder het moto: De globalisering van liefde als antwoord op de onverschilligheid. Bij het begin van de ontmoeting in Bagdad werd een brief voorgelezen van paus Franciscus aan grootayatollah Ali al-Sistani, de belangrijkste sjiïtische geestelijke in Irak. De paus onderstreepte dat broederlijkheid, gebed en de gedeelde inzet voor de armen en de vrede referentiepunten zijn van de vriendschap tussen katholieken en sjiieten. 

Kardinaal Ayuso Guixot, de prefect van het Dicasterie voor Interreligieuze Dialoog, benadrukte dat interreligieuze dialoog geen teken van zwakte is, maar uitdrukking van de dialoog van God met de mensheid. Mgr. Vincenzo Paglia, voorzitter van de Pauselijke Academie voor het Leven, herinnerde eraan dat alle religies, maar in het bijzonder de abrahamitische religies, geroepen zijjn om de confrontatie aan te gaan met de wereld van technologie, die zich sneller ontwikkelt dan de menswetenschappen. Religies moeten voor de nodige wijsheid zorgen, die belet dat de mensheid in de afgrond valt. En Hussein Al-Kazwini, van het sjiitische opleidingsinstituut in Najaf, stelde dat het negeren van de armen gelijk staat met het negeren van het geloof.

Bron: Vaticannews.va