Irak: Koerdische president Barzani steunt patriarch Sako

De spanningen tussen de Iraakse regering en de christelijke gemeenschap zijn opgelopen na een omstreden presidentieel besluit.
29/07/2023 - 11:00
Patriarch Sako bij president Barzani
Patriarch Sako bij president Barzani © r.r./Rudaw

De regionale president Nechirvan Barzani had een ontmoeting met de Chaldeeuwse patriarch Luis Raphaël Sako en sprak bij die gelegenheid zijn steun uit voor de Chaldeeuwse kerkleider. Barzani deed ook een oproep tot president Abdoel Latif Rashid om zijn omstreden beslissing waarmee hij de officiële status van Sako had herroepen ongedaan te maken. Barzani Irak moet alle religieuze en etnische gemeenschappen, inclusief in de regio Koerdistan, omarmen. Ik hoop dat de president van Irak spoedig duidelijkheid zal scheppen over deze kwestie. 

Barzani benadrukte nogmaals het belang van coëxistentie en wederzijdse acceptatie en zei nog dat de sterkte van Irak juist moet liggen in het feit dat dit een land is voor alle gemeenschappen, met de bescherming van de rechten van iedereen. Patriarch Sako herhaalde tegen de aanwezige journalisten dat hij vastbesloten is om niet naar Bagdad terug te keren voordat Irak het speciale presidentiële decreet herstelt.

De kardinaal verhuisde onlangs uit protest van Bagdad naar Erbil, nadat de Iraakse president Abdoel Latif Rashid hem zijn officiële status had ontzegd door de herroeping van een presidentieel decreet van 2013 waarin de belangrijkste christelijke kerkleider van het land werd erkend als leider van de christenen in het land. De ongelukkige beslissing van de Iraakse president werd ook in de VS bestempeld als een knieval voor de door Iran gecontroleerde Babylon Beweging, een partij en militie die gelieerd is aan de pro-Iraanse sjiitische milities van de Popular Mobilization Forces (PMF). De Babylon Beweging pretendeert christenen te vertegenwoordigen en ontfutselt zo de grondwettelijke gegarandeerde parlementszetels aan de christelijke gemeenschap.

Bron: Rudaw