Islam wordt geen staatsgodsdienst in Tunesië

Mensenrechtenorganisaties kijken met wantrouwen uit naar het voorstel voor de nieuwe Tunesische grondwet, die volgende maand moet worden goedgekeurd.
23/06/2022 - 13:28

De Tunesische president Kaïs Saïed kondigt aan dat de islam in de nieuwe grondwet niét tot staatsgodsdienst wordt uitgeroepen. Zijn aankondiging volgde meteen na het voorleggen van het ontwerp voor de nieuwe grondwet. Nadat hij het ontwerp heeft bekrachtigd, wordt het op 25 juli, op de eerste verjaardag van de staatsgreep, ook nog eens in een referendum ter goedkeuring aan de bevolking van het land voorgelegd. Anderzijds is er volgens hem wel sprake van een Tunesische oemma (moslimgemeenschap), waarvan de islam de religie is. Maar een oemma is natuurlijk niet de staat. 

Grondwetspecialist Sadok Belaïd zegt dat bewust ervoor gekozen is om de islam niet tot staatsgodsdienst uit te roepen, omdat radicale partijen met een islamitische inspiratie zoals Ennahdha zich daarop zouden kunnen beroepen.  In de huidige grondwet, die dateert uit 2014, is bepaald dat Tunesië een vrije, onafhankelijke en soevereine staat is, de islam zijn religie, het Arabisch zijn taal en de republiek zijn regime. Maar die grondwet werd een bron van aanhoudend conflict tussen de uitvoerende en wetgevende macht. 

Mensenrechtenorganisaties vrezen dat president Kaïs Saïed de grondwet dit keer te veel naar zijn hand heeft gezet, ten koste van de rechten van de burgers. 

Bron: TV5