'Israël moet eerst vrede sluiten met het Palestijnse volk', zegt Michel Sabah

Volgens de emeritus patriarch van Jeruzalem is de oorlog een waar bloedbad. Duurzame vrede en veiligheid begint met 'gelijke rechten voor iedereen'.
23/05/2024 - 14:29
De Heilig Grafkerk, kathedraal van het Latijns patriarchaat van Jeruzalem
De Heilig Grafkerk, kathedraal van het Latijns patriarchaat van Jeruzalem © CC Berthold Werner via Wikimedia Commons

'De enige weg naar vrede tussen Palestina en Israël' is 'eenvoudigweg toegeven dat zelfs in dit conflict mensen gelijkwaardig zijn'. Dat zegt de emeritus patriarch van Jerusalem Michel Sabah in een opinie voor Ignis Webmagazine

Israëli’s en Palestijnen zijn gelijk geschapen door God, naar het beeld van God, en zijn in staat om lief te hebben in plaats van te doden. 

Volgens de emeritus patriarch is er na 'decennialang oorlog … een nieuwe manier van denken nodig die een duurzame vrede bewerkstelligt'. 

De eerste stap is volgens hem dat Israël vrede sluit met het Palestijnse volk. 'Heeft het Palestijnse volk het recht om thuis te zijn, in haar eigen land, in eigen steden en dorpen?' vraagt de emeritus patriarch zich af. Volgens hem zegt de huidige regering van Israël daar nee op, maar dat kan anders. 

In dit heilige land is er ruimte voor beide volkeren om dezelfde politieke rechten uit te oefenen: twee staten, elk thuis, onafhankelijk, vrij en in staat om zich te verzetten tegen een terugkeer naar oorlog.

Sabah verwijst ook impliciet naar de rol van de VS in het conflict. 'De echte vrienden van Israël zijn degenen die Israël helpen vrede te bereiken. Israël militair sterker maken om oorlogen te winnen zonder zekere veiligheid te krijgen, is geen vriendschap of echte hulp voor Israël.'

Volgens hem kunnen de wereldmachten wel 'proberen om oplossingen op te leggen, maar deze wissen de vastberadenheid van de onderdrukten niet uit'. 

Vrede komt er alleen als er vrede wordt gesloten met het Palestijnse volk.

Michel Sabah stond als Palestijnse katholiek van 1987 tot aan zijn pensioen in 2008 aan het hoofd van het Latijns patriarchaat van Jeruzalem. Dat is als bisdom van de katholieke Kerk verantwoordelijk voor de Latijnse katholieken in Israël, de Palestijnse gebieden, Jordanië en Cyprus. Anders dan een gewoon bisdom, staat een patriarchaat onder rechtstreeks gezag van de Heilige Stoel, zonder te behoren tot een kerkprovincie. De huidige patriarch van Jeruzalem is Pierbattista Pizzaballa. Behalve het Latijns patriarchaat, bestaat er in Jeruzalem ook nog het Melkitische Grieks-katholieke aartsbisdom. Dat behoort tot de oosters-katholieke kerken en volgt de Byzantijnse ritus.

Bron: Ignis Webmagazine