Israël: Rusland wil overdracht van drie kerken op de Olijfberg

De kerken worden al sinds vorige eeuw beheerd door Russische ballingen, maar het Kremlin oefent al jaren druk uit om eigenaar ervan te worden.
29/12/2022 - 11:00
Olijfberg
Olijfberg © Sim D'Hertefelt - Foto CC Matthias Kopp

Rusland dient bij een Israëlische rechtbank een verzoek in om de controle te krijgen over de Maria Magdalenakerk, waar ook Elizabeth Feodorovna van Rusland ligt begraven, de Hemelvaartkapel en de Viri Galilaeikerk. De gebedsplaatsen liggen alle drie op de Olijfberg in Jeruzalem. De aan de Viri Galilaeikerk palende gebouwen worden ook gebruikt als zomerverblijf door de Grieks-orthodoxe patriarch. Tegelijk vraagt Rusland dat er eindelijk werk wordt gemaakt van de overdracht van de Alexander Nevskikerk in de Oude Stad, zoals eerder ook beloofd was door de vorige en wellicht ook nieuwe premier Benjamin Netanyahu

Israëlische media vermoeden dat er twee belangrijke redenen zijn voor het verzoek. Enerzijds hoopt het bewind van president Poetin op die manier te scoren bij de eigen achterban, nu de verhoopte triomf in Oekraïne achterwege blijft. En anderzijds hoopt Rusland ook gebruik te maken van de zwakke positie van Netanyahu, die bij een groot deel van de bevolking allerminst populair is. Met het oog op de vorming van zijn regering liet Netanyahu dinsdag nog een wetswijziging goedkeuren waardoor Arié Dery, partijvoorzitter van het religieuze Shas-partij, de eed kan afleggen als minister van Binnenlandse Zaken.

Bron: Ynetnews/Breitbart