Israëlisch parlement wil omstreden ngo-wet

Mensenrechtenorganisaties en het Europese Parlement kanten zich tegen omstreden Israëlische ngowet.
09/02/2016 - 20:59

De Knesset, het Israëlische parlement, heeft vorige nacht in een eerste lezing met 50 tegen 43 stemmen een wet goedgekeurd die ngo’s die in de regio actief zijn verplicht om bekend te maken van welke buitenlandse regeringen of politieke groepen zij financiële steun krijgen. Critici vrezen dat de wet, eens definitief goedgekeurd, zal gebruikt worden als rechtvaardiging voor een heksenjacht op linkse groepen en ngo’s die de rechten van de Palestijnen behartigen. Europese parlementsleden hadden de leden van de Knesset maandag nog opgeroepen tegen de wet te stemmen.

Gericht tegen critici

Gevreesd wordt dat de regering van premier Benjamin Netanyahu met de wet, die fel gecontesteerd wordt, critici van de bezetting van de Palestijnse gebieden en de schendingen van de mensenrechten het zwijgen wil opleggen. Groepen als Peace Now (dat steun krijgt van de Europese Unie), de organisatie B'Tselem die de schendingen van de mensenrechten in de bezette gebieden aanklaagt en Breaking The Silence dreigen slachtoffer ervan te worden.

Ook Nederlandse steun

Justitieminister Ayelet Shaked noemt Breaking The Silence bij naam omdat die organisatie 43.000 euro kreeg van de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie ICCO, waarmee Breaking The Silence negentig getuigenissen verzamelde van Israëlische militairen over mogelijke oorlogsmisdaden. Shaked trekt die getuigenissen overigens in twijfel, omdat ze anoniem gepubliceerd zijn.

De wet viseert ook onrechtstreeks Europese landen als Nederland, Duitsland en Denemarken, die aanzienlijke financiële steun geven aan ngo’s die in Israël en de Palestijnse gebieden actief zijn. Volgens de criticus professor Gerald Steinberg geven deze landen door zo’n steun voorrang op gebruikelijke diplomatieke kanalen. Zo treffen zij niet alleen het middenveld, maar vallen zij ook de soevereiniteit van Israël aan, aldus Steinberg.

Transparantie

Minister Shaked onderstreept dat de nieuwe ngowet niet tegen specifieke organisaties of ngo’s in gericht. Wij willen slechts ervoor zorgen dat er transparantie heerst. Shaked verwijt links dat het transparantie wil, maar dan alleen als het haar goed uitkomt. Critici van de nieuwe wet stellen dan weer dat die het internationale prestige van Israël zal aantasten.

Bron: Jerusalem Post/Asianews.it