Italiaanse moeder die kankerbehandeling uitstelde voor baby op weg naar heiligverklaring

Het bisdom Rome sloot vrijdag de diocesane fase af van het heiligverklaringsproces van Chiara Corbella Petrillo die in 2012 overleed.
24/06/2024 - 14:47
Een deelnemer houdt een foto vast van Chiara Corbella Petrillo bij de afsluiting van de diocesane fase van het onderzoek naar haar leven en deugden in Rome op vrijdag 21 juni 2024
Een deelnemer houdt een foto vast van Chiara Corbella Petrillo bij de afsluiting van de diocesane fase van het onderzoek naar haar leven en deugden in Rome op vrijdag 21 juni 2024 © Daniel Ibanez/CNA met toestemming

Bij de slotceremonie op vrijdag 21 juni zei aartsbisschop Baldassare Reina, viceregent van het bisdom Rome, dat hij er sterk op vertrouwt dat 'de Kerk binnenkort deze dochter van onze Kerk van Rome zal willen vieren op aarde en haar als een voorbeeld van christelijk leven zal willen voorstellen aan christelijke generaties van vandaag'. 

Corbella laat ons zien dat heiligheid mogelijk is en dat dit het enige pad is dat ons gelukkig maakt.

Aartsbisschop Baldassare Reina

Viceregent van het bisdom Rome

De viering in de basiliek van Sint-Jan van Lateranen werd bijgewoond door Chiara's echtgenoot Enrico Petrillo en hun 13-jarige zoon, Francesco Petrillo

Leven en betekenis

Chiara Corbella (°1984) ontmoette haar toekomstige echtgenoot tijdens een reis naar het Mariaheiligdom van Medjugorje in 2002. Ze trouwden zes jaar later in de Sint-Pieterskerk in Assisi.

Kort na hun huwelijk ontdekte Chiara dat ze zwanger was, maar bij het kind werd anencefalie vastgesteld, een ernstige afwijking waarbij de baby wordt geboren zonder delen van de hersenen of de schedel. Ondanks de fatale diagnose besloot het echtpaar de zwangerschap uit te dragen. Hun dochter, die ze Maria Grazia Letizia noemden, stierf een half uur na de geboorte.

Een paar maanden later ontdekte Chiara dat ze opnieuw zwanger was, dit keer van een jongen die ze Davide Giovanni noemden. Bij Davide werden echter ook ernstige misvormingen vastgesteld. Hij miste zijn onderste ledematen. Het echtpaar besloot opnieuw de zwangerschap uit te dragen. Davide stierf kort na zijn geboorte in 2010.

Aan CNA vertelde Enrico dat ze beslisten om hun baby's een natuurlijke dood te laten sterven in de armen van hun ouders, omdat 'ze voor ons levens waren, ze bestonden en ze waren geen problemen die geëlimineerd moesten worden'.

Na geruststellende genetische tests werd Corbella opnieuw zwanger van haar derde kind, opnieuw een jongen, die het echtpaar Francesco noemde. 

Echo's toonden dit keer een gezond kind, maar de vreugde was van korte duur. Tijdens de vijfde maand van haar zwangerschap werd bij Chaira een tongcarcinoom vastgesteld. Na een eerste operatie bleek nog een tweede operatie nodig, naast bestraling en chemo. Chaira koos er echter voor om de behandeling uit te stellen tot na de geboorte van haar zoon. Toen die gezond ter wereld kwam, bleek de kanker echter al uitgezaaid. Chaira stierf een jaar na de geboorte van Francesco op de leeftijd van 28 jaar. 

Chiara ligt begraven op de Verano-begraafplaats in Rome, in hetzelfde graf waar haar twee kinderen, Maria Grazia Letizia en Davide Giovanni, begraven liggen.

Na het overlijden van Chiara Corbella verspreidde zich het nieuws over haar dood en haar keuze om de behandeling uit te stellen om haar ongeboren kind te redden. Ze kreeg al snel een reputatie van heiligheid.

De levensverhalen van Chiara en van nog andere vrouwen die hun leven opofferen voor hun ongeboren kinderen, hebben een bijzondere weerklank in Italië dat een bijzonder laag geboortecijfer heeft. Het is een problematiek die ook paus Franciscus na aan het hart ligt en waarnaar hij verwees als een 'demografische winter'. 

Bronnen: Crux (Engels) - CNA (Engels)