Italiaanse priester ziet af van zegening van jachtgeweren

De priester heeft zijn verontschuldigingen aangeboden na de controverse over de aangekondigde zegen.
03/09/2023 - 14:14
Alessio Biagioni
Alessio Biagioni © Collegio Capranica

De priester Alessio Biagioni is sinds de herfst van vorig jaar parochiepriester in de kerk van de Aartsengel Michaël in Avaglio, een dorp met 3.000 inwoners op 60 km ten noordwesten van Florence. Recent kondigde de geestelijke uit Toscane aan dat hij op zondag 3 september na de mis op het plein voor de kerk jachtgeweren zou zegenen, met het oog op de opening van het jachtseizoen. Maar de plannen vielen niet in goede aarde en na felle protesten is de viering van vandaag afgelast. 

De foto's van de bijbehorende poster voor de zegening circuleerden de afgelopen dagen op sociale media en kregen daar vaak ook scherpe kritiek. Zo werd in reacties benadrukt dat zo’n wapenzegening strijdig is met de pauselijke oproep voor de bescherming van de schepping, van paus Franciscus in zijn milieu-encycliek ‘Laudato si’. De Italiaanse sectie van het Wereld Natuur Fonds stuurde zelfs een officieel protest naar de bisschop van Pistoia. Daarin erkent het WWF dat er in het bijzonder in de bergen van Pistoia een gevestigde jachttraditie bestaat. ‘Maar tradities, vooral bloedige, zijn er ook om veranderd of beëindigd te worden’. 

Verontschuldigingen

‘Ik was verbaasd en erg verdrietig door de reacties, soms zelfs met gewelddadige woorden’, zegt de geestelijke. ‘Ik wil mijn excuses aanbieden als de uitdrukking om de geweren te zegenen verkeerd werd geïnterpreteerd als een soort heiliging van een instrument van de dood.’ In een post op Facebook legt de parochiepriester nog uit dat het de bedoeling was dat de zegen een moment van gebed zou zijn om het seizoen te openen van een sport die geliefd is bij veel parochianen en veel mensen in de regio: ‘Het geweer is een stuk gereedschap dat begrijpelijkerwijs met zorg, voorzichtigheid en vaardigheid moet worden gebruikt. Het leek mij daarom natuurlijk - ten onrechte, zo blijkt - om voor dit instrument de zegen te vragen en om de bescherming van de Heer in te roepen omdat menselijke vaardigheid en voorzichtigheid alleen, de veiligheid niet kunnen garanderen. Het spijt me dat dit werd geïnterpreteerd als een breuk met de zorg voor de schepping of erger nog als een vorm van gebrek aan respect voor het menselijk leven dat de Kerk altijd onverminderd heeft verdedigd.’

Maar daarmee lijkt de controverse volgens sommige media nog steeds niet bekoeld. De geestelijke nodigde zowel jagers als alle anderen uit om zondag mee eucharistie te vieren. Maar tegenstanders blijven het hem vooral kwalijk nemen dat hij jacht als een sport heeft bestempeld. Een Italiaanse vereniging voor de verdediging van dieren en het milieu is daarover zo boos dat zij zelf heeft gevraagd dat de pastoor zou weggestuurd worden uit de parochie, ‘toch op zijn minst totdat hij berouw heeft’. 

Bron: Katholisch.de/Il Tirreno