Italiaanse verontschuldigingen voor bloedbad van Mussolini

Italië zal zijn verontschuldiging aanbieden voor de slachtpartij van een 2.000-tal mensen in het klooster van Debre Libanos in 1937 in Ethiopië.
28/02/2020 - 16:00

De Italiaanse minister van Defensie, Lorenzo Guerini, heeft op de boekvoorstelling van Debre Libanos 1937 - De ernstigste oorlogsmisdaad van Italië laten weten dat Italië zijn verontschuldigingen zal aanbieden voor het bloedbad van 1937 in een klooster in Ethiopië. Het bloedbad was wellicht de ernstigste misdaad van het bewind van dictator Benito Mussolini.

In het citadelklooster van Debre Libanos brachten Italiaanse troepen in opdracht van maarschalk Graziani tussen de 1.800 en 2.200 mensen om het leven. Het incident ging de geschiedenis in als het grootste bloedbad van christenen ooit in Afrika.  Het citadelklooster zelf werd volledig met de grond gelijkgemaakt. Eerder had ook kardinaal Bassetti, de voorzitter van de Italiaanse Bisschoppenconferentie (CEI), al tot een spijtbetuiging voor het bloedbad opgeroepen. Hij erkende dat ook de katholieke Kerk daar onvrijwillig bij betrokken was door haar steun voor de kolonialistische doelstellingen van het fascistische bewind van Mussolini.

Het bloedbad was het hoogtepunt van de racistische propagandacampagne van een regime van Mussolini. Avvenire

Historicus (en stichter van de Sant'Egidio)Andrea Riccardi, de auteur van het voorwoord van het boek, zegt over de slachting van koptische monniken, jongens en hele families, die in opdracht van het fascistische regime werd uitgevoerd: Het voorval werd nooit ernstig onderzocht. Vandaag bestaat er een plicht tot erkenning van die gebeurtenissen. Daarbij moet ook de katholieke Kerk haar verantwoordelijkheid durven nemen voor een cultuur van minachting voor Ethiopische christenen en haar rechtvaardiging van oorlog.

Bron: Avvenire