Italië: Bisdom start onderzoek naar misbruik

Eerste Italiaanse bisdom geeft opdracht voor een onafhankelijk rapport van een advocatenkantoor naar seksueel misbruik.
08/12/2023 - 15:20
Brixen (Zuid-Tirol)
Brixen (Zuid-Tirol) © wikipedia

Het deels Duitstalige bisdom Bolzano (Zuid-Tirol) start als eerste bisdom in Italië een onafhankelijk onderzoek naar seksueel misbruik in de katholieke Kerk. Het gaat die taak toevertrouwen aan het advocatenkantoor Westpfahl Spilker Wastl (WSW), dat eerder al betrokken was bij een gelijkaardig onderzoek van ruim 1.900 bladzijden voor het Duitse aartsbisdom München-Freising. 

Volgens Gottfried Ugolini, preventieverantwoordelijke van het bisdom Bolzano-Brixen, beschikt geen enkel advocatenkantoor in Italië over gelijkaardige ervaring betreffende het in kaart brengen van seksueel misbruik. ‘Wij starten dit onderzoek vanaf de periode van de hertekening van het bisdom in 1964 onder het motto: de moed om terug te kijken. Er worden ook advocaten uit Zuid-Tirol betrokken, om rekening te kunnen houden met lokale en taalkundige omstandigheden.’

Net zoals andere Zuid-Europese landen is Italië erg laat gestart met de verwerking van het misbruik. Pas in 2019 besloten de Italiaanse kerkleiders tot de oprichting van een bureau voor kinderbescherming. Ondertussen is er in elk bisdom een meldpunt. Maar dat maakt het ook moeilijk om voor heel Italië een duidelijk zicht te krijgen op de omvang van het misbruik en de manier waarop de klachten werden behandeld en opgevolgd. De afgelopen 20 jaar werden wel al verschillende klachten over seksueel misbruik van kinderen door katholieke geestelijken doorgespeeld aan de betrokken dienst van het Dicasterie voor de Geloofsleer, die via de kerkelijke rechtbank ook priesters naar de lekenstand kan terugzetten. 

Volgens Gottfried Ugolini beweegt er op het vlak van de strijd tegen seksueel misbruik ook wat bij de andere Italiaanse bisdommen. Zij kijken hoe het bisdom Bolzanoç-Brixen de kwestie gaat aanpakken en hij verwacht dat ook zij op hun beurt initiatieven zullen nemen. 

Bron: KNA/Kathpress.at