Italië: justitie stopt onderzoek naar jezuïet Dall'Oglio

De Italiaanse justitie stopt het onderzoek naar de ontvoering van de jezuïet Dall’Oglio “omdat zijn lot onmogelijk nog kan worden vastgesteld”.
14/10/2022 - 15:41
Pater Paolo Dall'Oglio s.j. op bezoek in ons land, vlak voor zijn ontvoering
Pater Paolo Dall'Oglio s.j. op bezoek in ons land, vlak voor zijn ontvoering © Philippe Keulemans

Het Openbaar Ministerie in Rome bevestigt dat het onderzoek naar het lot van de Italiaanse jezuïet en eredoctor van de KU Leuven pater Paolo Dall'Oglio wordt stopgezet. Justitie was in 2013 een onderzoek gestart tegen onbekenden, wegens ontvoering voor terroristische doeleinden. Maar dat onderzoek wordt nu stopgezet, omdat het lot van de betrokkene juridisch niet kan worden vastgesteld.

Algemeen werd aangenomen dat Dall'Oglio in juli 2013 in Syrië werd ontvoerd. Volgens het Italiaanse weekblad Famiglia Cristiana stak hij 20 juli 2013 in het geheim vanuit Turkije de grens met Syrië over doorheen door Islamtische Staat (IS) bezet gebied. Op 27 juli stuurde hij nog een e-mail naar zijn broer. Daarin schreef hij dat hij in Raqqa was, de toenmalige 'hoofdstad' van het Islamitische Kalifaat, om er te gaan onderhandelen over de vrijlating van twee religieuzen. Op 29 juli trok hij naar het hoofdkwartier van het kalifaat van IS. Daarna werd niets meer over hem gehoord.

Omdat er nooit een eis voor losgeld kwam, vermoedt de Italiaanse justitie nu dat hij toen onmiddellijk is vermoord. Dat lijkt ook bevestigd te worden door het getuigenis van enkele Italianen die in Syrië werden ontvoerd en na hun vrijlating verklaarden dat IS-bewakers hen hadden verteld dat Dall'Oglio onmiddellijk na zijn arrestatie werd gedood. 

Bron: Famiglia Cristiana