Italië moet ouderenzorg radicaal hervormen

Volgens een regeringscommissie is er een heuse copernicaanse revolutie nodig in de ouderenzorg.
03/09/2021 - 16:49
Paus Franciscus draagt de ouderen in zijn hart
Paus Franciscus draagt de ouderen in zijn hart © Vatican Media

De Commissie ter Hervorming van de Gezondheidszorg en de Maatschappelijke Ondersteuning van de Ouderen, een initiatief van de Italiaanse regering, heeft een rapport met voorstellen overhandigd aan premier Mario Draghi. De commissie dringt daarin erop aan de huidige ouderenzorg op een compleet nieuwe leest te schoeien. De ouderenzorg moet in de toekomst ernaar streven dat ouderen zo lang mogelijk in hun vertrouwde thuisomgeving kunnen blijven en daarvoor ook de nodige hulp en ondersteuning krijgen.

Concreet wordt onder meer de oprichting van lokale ondersteuningsnetwerken aanbevolen, evenals de oprichting van een 1.000-tal dagcentra voor het hele land, gedeelde appartementen en een herinvulling van de rol, van bejaarden- en verpleeghuizen.

Volgens de voorzitter van de commissie, aartsbisschop Vincenzo Paglia, vereist dit een copernicaanse ommekeer omdat ouderen in het verleden juist werden geïsoleerd van het sociale leven. Wij moeten jonge mensen leren dat zij ook op ouderen leeftijd nog gelukkig kunnen zijn. De commissie beveelt de regering aan om de nodige wetgevende initiatieven te nemen om die ommekeer mogelijk te maken.

Bron: Kathpress.at