Jaar van Barmhartigheid

Paus Franciscus opent vandaag dinsdag 8 december een Jubeljaar van de Barmhartigheid af dat nog loopt tot 20 november (Christus Koning) 2016.
05/12/2020 - 00:00

Vandaag start met de traditionele opening van de Heilige Deur van de Sint-Pietersbasiliek in Rome een Jubeljaar van de Barmhartigheid. Het begin van het jubeljaar valt niet toevallig samen met de 50ste verjaardag van het einde van het Tweede Vaticaanse Concilie. In de bul Misericordiae vultus (Het gelaat van de barmhartigheid), waarmee de paus het bijzondere jubeljaar afkondigde, onderstreept paus Franciscus dat de geloofwaardigheid van de Kerk recht evenredig is met de mate waarin zij barmhartigheid betoont.

Met het Jubeljaar wil de paus de barmhartigheid als pijler van het katholieke geloof opnieuw op de voorgrond plaatsen en het beeld van de barmhartige, tedere en meelevende God-Vader helpen herontdekken. Vorige week nog zei Franciscus te hopen dat het Jubeljaar zou mogen leiden tot een revolutie van tederheid.

De idee van het jubeljaar en de eraan verbonden kwijtschelding van schulden gaat terug tot het oudtestamentische boek Leviticus. Hans Ausloos.

De notie jubeljaar vindt haar wortels in de Bijbel en gaat concreet terug tot het oudtestamentische boek Leviticus. In hoofdstuk 25 staat te lezen dat God via Mozes de Israëlieten opdracht geeft om elk 50ste jaar tot jubeljaar (van het Hebreeuwse jobel) uit te roepen. Volgens die Bijbelse traditie is het een jaar waarin de ballast van het verleden wordt afgeworpen en een nieuwe start wordt gemaakt. Zo werden in een jubeljaar de schulden kwijtgescholden en slaven vrijgelaten. Het was een jaar waarin de zwakken en uitgestotenen opnieuw tot hun recht konden komen. Vooral die laatste dimensie wil paus Franciscus met dit Bijzondere Jubeljaar van Barmhartigheid een nieuwe impuls geven. Het jaar moet gelovigen aansporen tot meer barmhartigheid voor hun naasten.

Na verloop van zeven sabbatjaren, tezamen negenenveertig jaar … moet u de bazuin luid laten klinken. Dat vijftigste jaar moet u heiligen en zult u vrijheid uitroepen voor alle bewoners van het land. Het zal voor u een jubeljaar zijn. Leviticus 25,9-10.

Pelgrimstocht

Tegelijk verbindt paus Franciscus dit jaar met de idee van een pelgrimstocht, die niet alleen innerlijk in het hart, maar ook fysiek - te voet - kan worden afgelegd. Gelovigen wereldwijd worden opgeroepen op bedevaart te gaan naar Rome en er de vier hoofdbasilieken (basilicae maiores) te bezoeken. Wie de reis niet kan maken, kan ook een bedevaart in eigen land ondernemen. Alle bisschoppenconferenties wereldwijd werden uitgenodigd om in de verschillende bisdommen in eigen land heilige deuren te openen in de kathedralen, basilieken en heiligdommen om een zo ruim mogelijke participatie van de gelovigen aan het bijzondere gubeljaar mogelijk te maken.

44 jubelkerken in eigen land

In totaal werden er 44 Jubelkerken in België aangeduid, waaronder de basilieken in de populaire Waalse bedevaartsoorden Beauraing en Banneux. Voor Vlaanderen zijn dat naast de kathedralen van de verschillende bisdommen ook nog de Onze-Lieve-Vrouwbasiliek van Scherpenheuvel, de Sint-Martinusbasiliek in Halle, de Heilig Bloedbasiliek in Brugge, de Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangenbasiliek in Dadizele, de Sint-Maartens- en Sint-Niklaaskerk in Ieper, de Sint-Salvatorkerk in Harelbeke, de Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesbasiliek in Oostakker, de karmelietenkerk in Gent, het Priester Poppe bedevaartsoord in Moerzeke, de abdijkerk van de benedictijnen in Dendermonde en de Sint-Bartholomeuskerk in Geraardsbergen.

Lees ook het artikel van Hans Ausloos over de actualiteit van het Bijbelse Jubeljaar:

 

Jubeljaar