Jacques Mourad Syrisch-katholiek aartsbisschop van Homs

Jacques Mourad werd in 2015 vijf maanden gegijzeld door Daesh; op 3 maart wordt hij aartsbisschop gewijd in het Syrische Homs.
10/01/2023 - 10:56
Jacques Mourad in juli 2019 in Rome bij de voorstelling van zijn boek
Jacques Mourad in juli 2019 in Rome bij de voorstelling van zijn boek © VaticanNews

Het Dicasterie voor Oosterse Kerken in Rome laat weten dat paus Franciscus instemt met de verkiezing door de synode van de Syrisch-katholieke Kerk van Yagop (Jacques) Mourad tot nieuwe aartseparch of aartsbisschop van het Syrisch-katholieke aartsbisdom Homs (Hama-Nabk) in Syrië. Deze aartsbisschoppelijke zetel was vacant sinds mgr. Théophile Philippe Barakat in de zomer van 2020 overleed en werd sindsdien bestuurd door een apostolisch administrator. In oosters-katholieke Kerken kiest de lokale synode bisschoppen en bevestigt de paus die keuze.

Jacques Mourad werd 54 jaar geleden (28 juni 1968) in Aleppo geboren en heeft al heel wat watertjes doorzwommen. Hij studeerde aan het seminarie dat verbonden is met het Syrisch-katholieke patriarchaat in Charfet en later aan de maronitische Heilige Geest Universiteit van Kaslik, beide in Libanon. In de jaren 1980 stichtte hij samen met de Italiaanse jezuïet Paolo Dall’Oglio op 80 kilometer ten noorden van de Syrische hoofdstad Damascus Deir Mar Moussa Al-Habashi, het klooster van de heilige Mozes de Abessiniër.

Pater Mourad sprak in 1993 zijn eeuwige geloften uit en werd in Deir Mar Moussa tot priester gewijd.

Gijzelaar

Mourad werd geïncardineerd in het Syrisch-katholieke aartsbisdom Homs om er het klooster van Mar Elian te leiden, gelegen in Al-Qaryatayn. Dat klooster had zich in 2003 aangesloten bij het Deir Mar Moussa. Na het uitbreken van de Syrische burgeroorlog in 2011 werden in Mar Elian massa’s vluchtelingen opgevangen. Tussen mei en oktober 2015 werd ook pater Jacques Mourad door de terroristen van ad-Dawla al-Islāmiyya fi al-'Irāq wa-sh-Shām (Daesh) – de zelfverklaarde Islamitische Staat in Irak en de Levant – gegijzeld.

Het klooster van Mar Elian werd toen door Daesh met bulldozers met de grond gelijkgemaakt.