Jan Graubner wordt aartsbisschop van Praag

Aartsbisschop Jan Graubner, die al voorzitter was van de Tsjechische Bisschoppenconferentie, wordt nu ook aartsbisschop van Praag.
15/05/2022 - 13:32
Aartsbisschop Jan Graubner
Aartsbisschop Jan Graubner © Vatican Media

Paus Franciscus heeft vrijdag het emeritaat van kardinaal Dominik Duka als aartsbisschop van Praag aanvaard en tegelijk mgr. Jan Graubner, de voorbije jaren aartsbisschop van Olomouc, tot zijn opvolger benoemd. Mgr. Graubner is sinds 2020 voorzitter van de Tsjechische bisschoppenconferentie.

Jan Graubner werd op 29 augustus 1948 geboren in Brno. In 1968 trok hij naar het grootseminarie van Olomouc en in 1973 werd hij tot priester gewijd. Daarna was hij actief als pastoor. In 1990 werd hij hulpbisschop van Olomouc en tot bisschop gewijd. In 1992 kwam hij aan het hoofd van datzelfde aartsbisdom te staan. 

In deTsjechische bisschoppenconferentie was mgr. Graubner de voorbije jaren referent voor Caritas en voor de missies. In 2020 werd hij verkozen tot voorzitter van de bisschoppenconferentie, een functie die hij ook eerder al had vervuld van 2000 tot 2010. In 2009 was mgr. Graubner samen met kardinaal Vlk, de toenmalige aartsbisschop van Praag, gastheer tijdens het bezoek van paus Benedictus XVI aan wat mgr. Graubner toen omschreef als het meest geseculariseerde land van Europa. Dankzij zijn persoonlijke inzet werd de traditie van de nationale bedevaarten naar Velehrad na de val van het communisme nieuw leven ingeblazen

Bron: VIS