Japan: bisschoppen protesteren tegen doodstraf

De 39-jarige Japanner Tomohiro Kato werd terechtgesteld wegens de moord op zeven mensen.
29/07/2022 - 16:35

Na de terechtstelling van een meervoudig moordenaar hebben de katholieke bisschoppen van Japan hun protest tegen de doodstraf herhaald. Ze omschrijven de doodstraf als aanval op de onschendbaarheid en waardigheid van het individu. Zij vragen dat de executies worden gestopt en dat de straf definitief wordt afgeschaft. 

De terechtgestelde 39-jarige Tomohiro Kato reed in 2008 met een vrachtwagen in op een menigte in het Akihabara-district van de Japanse hoofdstad. Daarbij werden drie mensen gedood. Daarna stak hij met een mes ook nog eens vier andere mensen dood en verwondde acht anderen. Naar eigen zeggen besloot hij tot de gruwelijke daden uit wraak voor onlinepesterijen. Zijn executie was de eerste dit jaar, maar al de vierde terechtstelling sinds het aantreden van premier Kishida in oktober 2021. Momenteel verblijft nog een honderdtal terdoodveroordeelden in gevangenissen in Japan.

In een brief aan de premier spreekt bisschop Wayne Francis Berndt van Naha, namens de Bisschoppenconferentie van Japan, zijn verbazing erover uit dat Japan recent nog zo fel heeft geprotesteerd tegen de executie van politieke tegenstanders in Myanmar, terwijl het land in  diezelfde week Kato heeft geëxecuteerd. Hij voegt eraan toe dat de uitvoering van de straf ook internationaal schade toebrengt aan het aanzien van het land.

Bron: Kathpress.at