Jehova’s getuigen gestorven in Eritrese gevangenis

De twee leden van Jehova's getuigen werden in de gevangenis van Mai Serwa nabij Asmara onmenselijk behandeld en overleden aan uitputting.
03/05/2018 - 13:58

De leiding van Jehova’s getuigenheeft bekendgemaakt dat twee leden van de beweging in het begin van dit jaar zijn overleden aan de gevolgen van mishandeling in de gevangenis van Mai Serwa, nabij de Eritrese hoofdstad Asmara.

Beide getuigen van Jehova werden in 2008 in hun woning aangehouden en aanvankelijk naar het beruchte gevangeniscomplex van Meitir overgebracht. Volgens verantwoordelijken van Jehova’s getuigen werden Habtemichael Tesfamariam en Habtemichael Mekonen daar het slachtoffer van onmenselijke behandelingen. Zo werden zij tussen oktober 2011 en augustus 2012 meermaals levend in de woestijn begraven. Zij kregen er eveneens veel te weinig eten en drinken.

Pas in 2017 werden beide gevangenen met ernstige gezondheidsproblemen overgebracht naar de gevangenis van Mai Serwa, waar zij sporadisch voedsel en medische verzorging kregen. De twee werden zonder concrete aanklacht of enig recht op verdediging gevangen gehouden en mishandeld.

Volgens Christian Solidarity Worldwide (CSW), een organisatie die zich inzet voor vervolgde christenen wereldwijd, worden Jehova’s getuigen sinds het onafhankelijkheidsreferendum van 1993 systematisch opgesloten. De meesten zitten gevangen omdat zij omwille van hun religieuze overtuiging militaire dienst weigeren. Momenteel verblijven er 53 getuigen in Eritrese gevangenissen. Van vier is bekend dat zij door mishandeling en ontbering omkwamen.

Bron: CSW