Jeruzalem: antichristelijk geweld overschaduwt Palmzondag

De kerkleiders in Jeruzalem doen een oproep tot de regering Netanyahu om een vlot verloop van de paasvieringen te garanderen.
04/04/2023 - 14:53
De Palmprocessie naar de Olijfberg
De Palmprocessie naar de Olijfberg © Latin Patriarchate of Jerusalem (LPJ)

De Latijnse patriarch van Jeruzalem Pierbattista Pizzaballa herinnerde op Palmzondag aan de vele gewelddadige incidenten in Jeruzalem, ook tegen kerkgemeenschappen, christelijke kerken en symbolen. Maar wij moeten niet bang zijn voor degenen die willen verdelen, uitsluiten of de ziel van deze Heilige Stad overnemen. Zij zullen daar niet in slagen, want deze Heilige Stad was altijd al een huis van gebed voor alle volkeren en zal dat altijd blijven.

Ondanks de onrust was er afgelopen weekend, in het vooruitzicht van de Goede Week en Pasen, al een grote drukte met pelgrims uit alle delen van de wereld. Ook de palmzondagviering in de Heilig Grafkerk, die volgens de overlevering werd gebouwd op de plaats waar Jezus destijds werd begraven en is herrezen, en een van de heiligste christelijke plaatsen ter wereld, werd druk bijgewoond. Aansluitend trok de menigte in processie naar de Olijfberg. Orthodoxe christenen vieren volgend weekend Palmzondag en een week later Pasen.

In het vooruitzicht van de paasvieringen deden de patriarchen en andere christelijke leiders in Jeruzalem afgelopen vrijdag nog een oproep tot de regering van Benjamin Netanyahu om de vrijheid van eredienst te garanderen. Ze herhaalden ook hun bezorgdheid over het toenemende geweld en de ontheiliging van gebedsplaatsen en kerkhoven in het afgelopen jaar. 

Bron: LPJ/Times of Israel