Jezuïeten willen terugkeren naar Irak

Dany Younes, de provinciaal van de Sociëteit van Jezus in het Midden-Oosten, spreekt de wens uit dat jezuïeten straks terugkeren naar Irak.
23/03/2017 - 15:55
Patriarch Sako met de provinciaal voor het Midden-Oosten
Patriarch Sako met de provinciaal voor het Midden-Oosten © SIR

De Chaldeeuwse patriarch van Babylonië en aartsbisschop van Bagdad Louis Sako reageert opgetogen op de plannen van de jezuïeten om na 50 jaar terug te keren naar Irak. De laatste jezuïeten verlieten het land in 1969. De orde was in het land actief sinds 1932, kort nadat Irak onafhankelijk werd van het Britse bestuur.

Patriarch Sako bevestigt dat hij op 6 januari pater Dany Younes, de provinciaal van de jezuïeten in het Midden-Oosten, heeft ontmoet. Daar kwam de terugkeer van de orde naar Irak ter sprake. Pater Younes herinnerde er de patriarch aan dat de jezuïeten sinds 2014 met hun vluchtelingendienst JRS (Jesuit Refugee Service) actief zijn in Irak. Hij sprak daarna de wens uit om ook met de orde zelf actief te zijn in Irak. Volgens de patriarch zou hun terugkeer een zegen zijn voor Irak en vooral voor de christenen. Generaties lang hebben zij onze kinderen opgevoed aan hun scholen en hun Sapienza Universiteit. De kleine christelijke minderheid heeft nood aan hun aanwezigheid.

Patriarch Sako herinnert eraan dat de jezuïeten hun eigendommen bij hun vertrek in 1969 aan het patriarchaat hebben overgedragen. Wij hebben er al die tijd goed voor gezorgd en het is niet meer dan normaal dat wij hen die bij hun terugkeer teruggeven. Dat zou mij bijzonder veel plezier doen.

Bron: SIR