Jo Cornille krijgt hoge kerkelijke onderscheiding

Kardinaal Jozef De Kesel huldigde Jo Cornille, oud-directeur van Halewijn nv, voor zijn jarenlange kerkelijke inzet.
27/09/2019 - 15:27
Kardinaal De Kesel overhandigt de Orde van Sint-Gregorius de Grote
Kardinaal De Kesel overhandigt de Orde van Sint-Gregorius de Grote © Halewijn

Jo Cornille, voormalig perschef van de kardinalen Leo Suenens en Godfried Danneels, en oud-directeur van Uitgeverij Halewijn heeft woensdag een prestigieuze kerkelijke onderscheiding ontvangen. Kardinaal Jozef De Kesel bezorgde hem de benoemingsbul en onderscheidingstekens als ridder-grootkruis in de Orde van Sint-Gregorius de Grote (equites a Magna Cruce), een zelden uitgereikte onderscheiding.

Ook emeritus bisschop Van Luyn van Rotterdam was te gast
Ook emeritus bisschop Van Luyn van Rotterdam was te gast © Halewijn

Jo Cornille werd als vierde kind geboren in een schoenmakersgezin. Hij liep humaniora aan het Sint-Lodewijkscollege in Brugge, waar hij onder meer klasgenoot was van Mark Van de Voorde. Na de universiteit kwam hij eerder toevallig terecht op het aartsbisdom Mechelen-Brussel. Hij werd er diocesane reporter voor het parochieblad, maakte van het bisdomblad Pastoralia een Nederlands- en Franstalige versie, werkte mee aan Trefpunt (Tijdschrift voor Vlaams-Brabant) en werd secretaris van de bisschopsraad. Jo Cornille was ook perschef van de kardinalen Suenens en Danneels.

In 1988 volgde hij kanunnik Roelandts op als directeur van Halewijn, uitgeverij van onder meer Kerk en Leven. In die periode werd het weekblad, het meest gelezen weekblad in Vlaanderen, opgesplitst in een katern nieuws van de parochie en het bisdom. Er kwamen nieuwe persen en onder zijn impuls werd ook nog een boekenfonds opgericht, dat de basis vormde voor de huidige Uitgeverij Halewijn.