Joden wel, christelijke pelgrims niet naar Israël

De kerkleiders dringen bij de Israëlische autoriteiten erop aan om iedereen die het land wil bezoeken gelijkwaardig te behandelen.
19/12/2021 - 10:00
De herstelde mozaïekvloer in Bethlehem
De herstelde mozaïekvloer in Bethlehem © Infocatho

De leiders van de christelijke kerken in het Heilige Land zijn  verontwaardigd omdat de Israëlische regering een uitzondering heeft toegestaan op het verbod voor buitenlanders om naar Israël te reizen. Eerst kondigde de regering een inreisverbod af voor alle buitenlanders tot 29 december, en dus in volle kerstperiode. Dat was ingegeven door de terechte vrees voor de verspreiding van de omikronvariant. Maar daarna werd een uitzondering op dat reisverbod toegestaan voor reizen met Geboorterecht-Taglit, een populair programma dat jonge Joden over de hele wereld gratis reizen naar Israël aanbiedt. 

In de loop van deze week landen in Tel Aviv al de eerste toeristen uit de VS die met dat programma naar het Heilig Land kunnen komen. De patriarchen en andere kerkleiders in Jeruzalem bestempelen die uitzondering als ronduit discriminerend voor christelijke pelgrims, die in het verleden in de kerstperiode met tienduizenden naar Bijbelse  plaatsen zoals Jeruzalem, Nazareth of Bethlehem op bedevaart kwamen. Israël kiest voor een selectieve behandeling en dat is ronduit discriminerend. Zij hopen op de tussenkomst van het Israëlische ministerie van Toerisme opdat er dit jaar toch nog enkele buitenlandse bedevaarders Kerstmis in de geboorteplaats van Jezus zouden kunnen vieren. 

Bron: i24News