Johannes Paulus I: de mythes weerlegd

In Italië is na jarenlang doorgedreven archiefonderzoek een boeiend boek gepubliceerd over het korte pontificaat van paus Johannes Paulus I.

05/11/2017 - 12:32
Joannes Paulus I
Joannes Paulus I © www.albino-luciani.com

De Italiaanse historica Stefania Falasca heeft na jarenlang onderzoek van archieven en gesprekken met getuigen een opmerkelijk boek voorgesteld met een historisch-wetenschappelijke reconstructie van het nauwelijks 33 dagen lange pontificaat van paus Johannes Paulus I. De publicatie komt er in het vooruitzicht van de afkondiging van de heroïsche deugden — en wellicht op korte termijn ook de zaligverklaring — van de lachende paus. Het boek kreeg de titel: Papa Luciani - Cronaca di una morte (Paus Luciani – Kroniek van een dood).

Falasca weerlegt in haar boek verschillende mythes over kardinaal en patriarch van Venetië Alberto Luciani, die in 1978 tot paus werd verkozen en na nauwelijks 33 dagen overleed. Door zijn plotselinge dood ontstonden tal van complottheorieën, waarbij onder meer ook werd geopperd dat hij vermoord werd naar aanleiding van het onderzoek naar de vrijmetselaarsloge Propaganda Due (P2) en het schandaal rond de Banco Ambrosiano.

Bron: Kathpress.at/Radio Vaticana (Duitstalig)