Jonge Palestijnse christenen voelen zich in de steek gelaten

Slechts een fractie van het budget van de kerken gaat naar projecten van jonge christenen in het Heilig Land.
18/01/2020 - 10:00
Jeruzalem
Jeruzalem © rr.

Arabische jongeren van de christelijke kerken in Jeruzalem voelen zich verwaarloosd door hun kerkgemeenschappen. Dat blijkt uit de studie van de Duitse Vereniging voor het Heilige Land, na een enquête bij 700 jonge christenen uit Oost-Jeruzalem tussen 8 en 25 jaar. De jongeren werden ondervraagd over hun toekomst, hun perceptie van de Kerk en het kerkelijke aanbod voor jonge christenen, deelname aan het parochiale en sociale leven, en de uitdagingen van het leven in het Heilig Land.

Uit de resultaten van de enquête blijkt dat de jongeren zich te weinig begeleid voelen. Het aanbod voor jongeren is beperkt en er wordt slechts een fractie van het budget van de kerken aan jeugdwerk besteed. Bovendien nemen de jongeren slechts in beperkte mate deel aan het kerkelijke en sociale leven van hun gemeenschap.

Aartsbisschop Pierbattista Pizzaballa, de apostolische administrator van Jeruzalem, erkent dat de kerken in het Heilige Land ernstig tekort schieten ten aanzien van de jongeren. Dat is des te rampzaliger omdat zij de helft van de christenen in Jeruzalem vertegenwoordigen. Het ontbreekt aan een coherent en gemeenschappelijk plan voor het jeugdwerk. De jongeren vestigen de aandacht op het gebrek aan communicatie en het feit dat zij in de bestaande structuren zelf nauwelijks inbreng hebben. Wie wel betrokken is in jeugdorganisaties zoals de scouts is hoogst ontevreden over de leiding van die verenigingen. De jongeren dringen ook aan op meer democratische besluitvorming in bestaande kerkelijke organisaties.

Bron: Kathpress.at