Jongere kiest vandaag zelf voor het internaat

Katholiek Onderwijs Vlaanderen telt 99 internaten in Vlaanderen en Brussel met 7.500 leerlingen.
01/06/2017 - 12:28

Internaten geven jongeren geborgenheid, dragen bij tot hun ontwikkeling, geven hen waarden en normen en zij zijn gewoon ook leuk omdat de jongeren er vrienden maken. Met die boodschap werd in het internaat Regina Caeli in Dilbeek de nieuwe campagne van Katholiek Onderwijs Vlaanderen gelanceerd om Vlaamse jongeren tegen het nieuwe schooljaar enthousiast te maken om de stap naar een internaat te zetten. De campagne richt zich tot de jongeren zelf, want het zijn vandaag zij en niet langer hun ouders die kiezen voor het internaat.

 

Ik denk dat ik mijn kinderen ook naar het internaat ga sturen. Matteo Simoni

Onze Vlaamse internaten zijn een goed product en zij zijn tegen de tand des tijds bestand. Tv-kok Jeroen Meus (ex-intern van Ter Duinen in Koksijde) herinnert zich hoe hij er als mens werd gevormd en er een structuur kreeg aangeboden. Matteo Simoni kreeg zijn waarden en normen mee aan het internaat van het Kindsheid Jesu in Hasselt en Clara Cleymans herinnert zich van haar tijd aan het Lemmensinstituut in Leuven vooral het gegiebel en de mooie momenten met de mede-internen, waarvan velen vriendinnen voor het leven werden… Het zijn slechts enkele van de bekende Vlamingen die op internaat hebben gezeten en die op YouTube ook vertellen over hun onvergetelijke tijd daar.

Ik heb mijn beste tijd op internaat meegemaakt en leerde er mijn beste vrienden kennen. Clara Cleymans.

Lieven Boeve bestempelt onze internaten als het best bewaarde geheim van het katholiek onderwijs. Hij vestigt vooral de aandacht op de vier pedagogische doelen Ze bieden fysieke en emotionele veiligheid, ze zijn goed voor de persoonlijke en sociale ontwikkeling van de leerlingen en ze hebben ook een rol te spelen in de overdracht van waarden en normen. De jongeren komen er in een fijne leergroep terecht en vinden er een tweede thuis. Volgens de directeur-generaal van het Katholiek Onderwijs beantwoorden zij ook aan de nood aan opvoedingsondersteuning in onze samenleving: Zij vormen een uitstekende oefenplaats voor het latere leven omdat internen leren samenleven en rekening houden met elkaar. Zo realiseren ook de internaten het project van de katholieke dialoogschool. Zeker in de huidige samenleving waar jongeren op zoek zijn naar zin en betekenis, zijn internaten een belangrijke meerwaarde.

Website Vlaamse internaten van Katholiek Onderwijs Vlaanderen